Cel mai bun exemplu al faptului că puterea corupe este Biserica Ortodoxă Română. În loc să-şi vadă de corporaţia lor de succes, experţii în Cartea Sfântă şi-au pus în gând să opereze nişte modificări în cealaltă carte sfântă a ţării, Constituţia, astfel încât persoanele de acelaşi sex să nu se poată căsători. Iată cum, după ce a monopolizat naşterile prin botez, căsătoriile prin cununie şi decesele prin înmormântări, B.O.R. vrea să-şi bage coada şi în problema... necăsătoriilor.

Ratând cu talent o nouă şansă de întâlnire cu bunul simţ, Biserica a sărit iarăşi pârleazul complicatei ei relaţii cu societatea, entitate pe care o confundă mereu cu propria-i parohie. Cineva ar trebui să le explice purtătorilor de pălării penibile şi supradimensionate că treaba unei biserici, oricum s-ar numi ea, nu este să modifice Constituţia unei ţări laice. Laice! S-a auzit şi acolo, în spate? Pardon de aluzie.

Da, Biserica poate avea propriile păreri. Da, Biserica poate avea simpatii şi antipatii, poate aproba sau dezaproba. Da, Biserica poate avea o poziţie publică despre homosexualitate. Dar, în acelaşi timp, Biserica NU are voie să atenteze la Constituţia ţării gazdă, nici cu cuvântul, nici cu fapta şi nici măcar cu gândul. S-ar crea un precedent foarte periculos, care ar putea atinge şi alte libertăţi. Cerând referendum, Biserica exploatează homofobia declarată a românilor şi riscă să reînvrăjbească "cele două Românii", vorba inspirată a fostului prim-ministru Năstase.

"Familia creştină se confruntă cu criza economică, cu criza morală şi cu criza spirituală", spune Patriarhul Daniel. Eliminaţi cuvântul "creştină" şi fraza devine mult mai corectă. Tot el continuă: "Trăim într-un context dominat de o mentalitate individualistă şi secularizantă". Aici îi dau dreptate, Biserica pe care o conduce e cel mai bun exemplu. În acelaşi discurs se mai pomeneşte despre creşterea copiilor în credinţa creştină. Da' creşterea lor în alte credinţe ce are, Măria Ta?

Nu cred că Biserica ar trebui să-şi asume responsabilităţi în educaţia sexuală a poporului. Ea trebuie să sădească în oameni iubirea şi să-i lase să o manifeste fiecare după bunul plac. Nu cred nici că, în secolul XXI, orientarea sexuală ar interfera în vreun fel cu credinţa. Dar mai cred şi că nimeni de la vârful B.O.R. nu e atât de naiv încât să creadă că problema relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex se va rezolva prin interzicerea căsătoriei.

Interesele popilor trebuie să fie altele. Care? Dracu' ştie. Om vota şi om vedea.