Biserica Ortodoxă "Sfântul Gheorghe" din Oradea, al cărei preot paroh a fost celebrul Vasile Sabău, cunoscut ca duhovnic al fostului rector Teodor Maghiar şi devenit celebru după ce a fost filmat în timp ce făcea sex cu o enoriaşă, a fost retrocedată Seminarului Greco-Catolic în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile date de Judecătoria Târgu-Mureş în ianuarie 2013.

Procesul verbal de predare-primire a fost semnat, însă, abia pe 14 iunie, când clădirea bisericii şi terenul aferent de 332 metri pătraţi au intrat în posesia Seminarului Greco-Catolic din Oradea, după 65 de ani.

Vineri seară preotul Antoniu Chifor a oficiat prima slujbă greco-catolică în această biserică după 65 de ani, iar sâmbătă s-a celebrat şi prima liturghie greco-catolică arhierească, la care a participat şi episcopul Virgil Bercea.

Chiar dacă şi-au recâştigat dreptul de proprietate în instanţă, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice susţin în continuare varianta slujirii alternative în lăcaşul de cult, pe care le-au propus-o ortodocşilor şi înainte. "Până pe data de 21 iunie reprezentanţii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanţii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativă care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii", se arată într-un comunicat trimis sâmbătă de Episcopia Greco-Catolică.

Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 şi face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. În anul 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscată de către comunişti şi dată Bisericii Ortodoxe Române. Parohul greco-catolic din 1948 a fost părintele Alexandru Raţiu, care a fost arestat de către comunişti de la masa altarului şi aruncat în puşcărie.

După Revoluţie, greco-catolicii au cerut de mai multe ori ca ortodocşii să împartă cu ei biserica, dar fără succes. Aşadar, în 2006, Episcopia Greco-Catolică a deschis un proces în instanţă pentru recuperarea bisericii. Procesul a ajuns la Înalta Curte, însă, de acolo a fost trimis la rejudecare, aşadar sentinţa definitivă şi irevocabilă a fost dată abia în ianuarie 2013.

Prima slubă greco-catolică a fost oficiată aici după 65 de ani vineri seara. "Astăzi este o zi istorică. O zi care va rămâne întipărită în cugetul şi inima fiecărui credincios. Astăzi, după 65 de ani de răbdare şi rugăciune prin locuri improvizate, cu ajutorul lui Dumnezeu iată-ne că celebrăm şi cântăm la picioarele altarului unde s-au închinat părinţii, bunicii şi străbunicii noştri", le-a spus credincioşilor prezenţi preotul Antoniu Chifor, rectorul Seminarului.

"Apreciem faptul că reprezentanţii parohiei ortodoxe au retrocedat pe cale paşnică biserica şi sperăm ca acest exemplu să fie urmat şi de restul parohiilor ortodoxe care au de retrodecat biserici greco-catolice pe care le-au primit de la comunişti în 1948", a adăugat acesta.