În biserică, precum în politică, războaiele se duc pe ascuns. Gurile rele spun că atacul lansat săptămâna aceasta de episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo la adresa primarului Ilie Bolojan, sub pretext că nu se îngrijeşte de întreţinerea parcului Palatului Baroc, îşi are rădăcini într-o râcă mai veche. Bolojan a rupt prietenia cu feţele bisericeşti, de toate confesiunile, datorită pretenţiilor tot mai ridicate ale acestora faţă de municipalitate.

Dacă cu ortodocşii, de exemplu, primarul s-a certat pentru terenul de la fostul tancodrom râvnit de Mănăstirea Sfintei Cruci pentru edificarea unui schit, iar de Primărie pentru construirea unui parc industrial, cu romano-catolicii edilul a avut discuţii pe terenuri din buricul târgului.

Primele frecuşuri au apărut prin 2009, când oraşul a vrut să închirieze de la biserică terenul plin de bălării de lângă fosta cantină socială pentru a face o parcare de incintă cu ieşire la două străzi: Primăriei şi Tudor Vladimirescu. Spre surpriza primarului, romano-catolicii au cerut o chirie atât de mare (7 euro pe metru pătrat) încât a trebuit să renunţe la proiect.

Apoi, imuni la legile omeneşti, în 2011 prelaţii au construit pe domeniul public gardurile clădirii fostei Secţii de Stomatologie a Facultăţii de Medicină, retrocedată de curând. Forţat de împrejurări, Bolojan a acceptat într-un final un schimb de terenuri. Dar dacă a ţinut atunci gură, să nu se mire că biserica îi dă acum peste ea. Că doar pedeapsa este pentru îndreptarea păcătosului...