Asociaţia Pro Democraţia a criticat, luni, modul în care a avut loc, duminică, ceremonia de investire în funcţie a subprefectului Cristian Bitea care s-a lăsat, după, cu un bufet suedez la care au participat invitaţii. APD a trimis în acest sens pe adresa redacţiilor orădene un "Apel pentru minimă decenţă şi responsabilizare în activitatea publică".

"Este un semn de discrepanţă arătată de cei "de sus" înspre cetăţeni, dar acest lucru a ajuns să depăşească cu mult aceste limite. Motivele? 1. Amploarea acesteia... Din fotografiile din presa orădeană online, reiese că reuşita unui om de a fi numit într-o funcţie publică este împărtăşită cu tot mai mulţi concetăţeni. 2. Invitaţiile la această ceremonie şi petrecere de după investire, de cine anume au fost făcute şi pe ce criterii?! 3. Cine a suportat aceste costuri? Dacă au fost susţinute din bani publici, nu este corect ca invitaţia să nu fie lansată către toţi contribuabilii bihoreni, iar dacă au fost din surse private, de ce nu s-a făcut această precizare?", se arată în textul trimis de preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, Adrian Şimon.

Liderul APD le-a adresat şi "o rugăminte" politicienilor locali: "Indiferent câte investiri noi vor mai avea loc pe parcursul acestui an în diferite instituţii deconcentrate, fenomenul "petrecerilor" de după ceremonia oficială nu trebuie să aibă o amploare ce să se concureze una pe cealaltă şi să aducă un afrond asupra contribuabilului!", scrie Şimon.

El le-a amintit celor puşi pe funcţii că în ce-i priveşte, cuvântul-cheie ar trebui să fie responsabilitatea, "termen ce conţine în sine şi stoparea fenomenului de discrepanţă faţă de cetăţeni şi relansarea dialogului cu toţii dintre noi".

Contactat de BIHOREANUL, Bitea (foto dreapta) consideră că ieşirea APD este exagerată. "A fost un eveniment adecvat pentru asemenea manifestări, iar respectiva acţiune a făcut parte din protocol. Utilizarea termenului "petrecere"este mai mult decât inadecvată. Este, dacă vreţi, o tradiţie făcută în limita protocolului, şi tocmai că nu a fost făcută din bani publici", a spus subprefectul, refuzând să intre în detalii.

Cristian Bitea a fost instalat duminică, pentru a doua oară în trei ani, în funcţia de subprefect al judeţului Bihor, după ce Executivul a demis, săptămâna trecută, toţi prefecţii şi subprefecţii puşi în funcţii de Guvernul PDL-UDMR.

La evenimentul organizat în sala mare a Prefecturii au participat peste 100 de persoane, PDL-işti şi liberali, dar şi şefi de instituţii şi oameni de afaceri. După ceremonia de investire, care, spre deosebire de alte evenimente de acest gen a durat doar 13 minute, invitaţii au luat parte la un bufet suedez, care nu a fost însă unul opulent.

Este a doua ieşire publică a preşedintelui APD de la debutul campaniei electorale. Săptămâna trecută, acelaşi Şimon a demarat, prin recent înfiinţata Coaliţie Rogerius, formată din reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, un protest împotriva politicienilor care îşi amintesc de alegători doar în campanie. Membrii coaliţiei îndeamnă orădenii să ignore pliantele electorale, lipind la intrările în blocuri afişe cu mesajul: "Acuma se vine?! Reveniţi după 11 iunie dacă chiar vă interesează de noi!".