Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că a aflat, pe vremea când conducea MAI, direct de la chestorul Dan Fătuloiu despre tentativa de mituire a acestuia, dar că nu l-a interesat chestiunea, pentru că nu ţinea de minister.

"Dl. Fătuloiu mi-a spus că are o astfel de intenţie (de a-l denunţa pe omul de afaceri Cătălin Chelu pentru tentativă de mită - n.red.). Mai departe nu am continuat discuţia, pentru că nu este o problemă din curtea Ministerului de Interne, ci este una gestionată de către DNA, acolo unde dl. Fătuloiu s-a şi adresat. Personal, cred că procurorii şi dl. Fătuloiu puteau găsi alte locaţii pentru a rezolva problema respectivă, nu neapărat un birou din minister sau o parcare a MAI", afirmă Blaga.

Blaga spune că declaraţia lui Fătuloiu că a fost "trădat de colegi de la Economic", cărora le ceruse o hartă a clanurilor mafiote, trebuie lămurită de către actualul ministru: "N-aş vrea să mă pronunţ asupra acestei declaraţii, dar ea ridică foarte multe semne de întrebare. Sunt convins că actualul ministru va face cercetările respective".

Fostul ministru nu vede nicio legătură între scandalul de la Neamţ, unde Fătuloiu a cerut destituirea inspectorului - şef şi a cerut demisia şefului Poliţiei Române, şi cel al mitei dată chestorului. "La Neamţ, s-a trecut cu vederea, pe de o parte, rapiditatea cu care Poliţia a rezolvat cazul şi a fost prins criminalul respectiv. Pe de altă parte, poziţii pe care le-a exprimat inspectorul-şef de acolo (Aurelian Şoric - n.red.) îl fac practic incompatibil cu statutul de poliţist, nu doar cu funcţia de inspector-şef. Să afirmi că nu vezi niciun rău în faptul că cineva face camătă e o chestie absolut curioasă", adaugă Blaga.

El neagă că ar fi primit informaţii de la structuri informative despre relaţiile lui Şoric cu clanurile mafiote locale.

Afirmaţia lui Blaga vine după ce preşedintele Traian Băsescu afirmase, la TVR, că toate structurile importante ale Guvernului au fost avertizate de unul dintre serviciile de informaţii despre situaţia de la Neamţ: "Ministerul de Interne era atenţionat că rivalitatea şi disputele dintre grupări, nu le spun clanuri, nu le spun mafiote, se poate tranşa cu arme de foc".

Blaga susţine însă că aceste infomări nu au ajuns la el: "Aş vrea să lămuresc un lucru vizavi de anumite declaraţii că anumite structuri ale statului informaseră încă din 2009 de ceea ce s-a întâmplat la Neamţ. În 2009, eu am fost ministru practic două săptămâni. Nici în 2009, nici în 2010 nu am primit niciun fel de informaţii despre fărădelegi pe care le-ar fi făcut inspectorul-şef de la Neamţ. Au fost anumite reclamaţii, cum sunt...., ele au fost verificate de Corpul de Control al IPJ Neamţ şi al ministerului, dar ele nu s-au confirmat. Din nou, nu au decât actualele verificări să scoată la iveală ce trebuie să scoată".

Blaga afirmă că nu există un război la nivelul conducerii MAI, ci este vorba despre "orgolii" ale unor capi ai ministerului: "Nu este un război la nivelul MAI, pentru că MAI are nu mai puţin de 4.000 de oameni. Aici discutăm de o dispută care există între un secretar de stat şi un şef de arme. Totdeauna pot să existe orgolii şi ele există, dar îmi pare rău că sunt atât de acute şi că o astfel de instituţie îşi spală rufele în public. Cred că dl. ministru Igaş va lua măsurile care se impun".

Direcţia Naţională Anticorupţie a prins în flagrant delict, vineri, un bărbat care încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT, au declarat surse judiciare. Acţiunea s-a soldat cu reţinerea lui Chelu, pentru audieri.