Cea de-a zecea ediţie a Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea s-a deschis miercuri, în Piaţa Unirii, unde pasionații de lectură, dar şi cei care doar vor să cumpere cadouri inedite sunt aşteptaţi într-un spaţiu expozițional de circa 800 de metri pătraţi, cel mai mare de până acum.

Ca noutate, un anticariat a adus la târg conceptul "Blind Date with a Book".

Reduceri şi surprize

Anul acesta, târgul a fost extins la 14 pavilioane (unul mare şi alte 13 mai mici), faţă de 12 anul trecut.

Zeci de expozanţi au adus la Oradea cărţi de toate genurile, precum beletristică, de istorie, volume pentru copii, volume de dezvoltare personală şi gastronomie, dar şi diferite jocuri şi accesorii.

Miercuri, la deschiderea târgului au fost prezenţi managerul Radio Cluj, Bogdan Roşca, redactorul-şef al revistei Familia din Oradea, Mircea Pricăjan, care este ambasadorul local al acestei noi ediţii a târgului, şi viceprimăriţa Antonia Nica.

"Sunt participant pasiv al acestui târg la fiecare ediţie. Târgul Gaudeamus este un târg care aduce cărţi, dar mai mult decât cărţi, putem spune că aduce nişte «obiecte periculoase» care «explodează» în contact cu cititorul", a spus Mircea Pricăjan (foto dreapta) în deschidere.

Târgul a adunat încă de la ora prânzului zeci de curioşi, în special elevi care învaţă la şcolile din centrul oraşului.

Printre editurile prezente la târg se numără Ratio et Revelatio, Decenu.eu, Grupul Editorial Corint, Book Zone, Curtea Veche, Niculescu, Trei sau Polirom.

Spre exemplu, la editura Niculescu toate volumele au reduceri între 30 și 50%. Editura oferă o mulţime de cărţi de dezvoltare personală, cărţi pentru copii, beletristică, ficţiune ori thriller. În cea din urmă categorie se numără seria Saga Soarelui Negru de Éric Giacometti și Jacques Ravenne ori cartea "12 secrete" de Robert Gold.

Un alt stand, care a atras în special părinţi, se adresează copiilor de toate vârstele şi a adus cărţi ale editurii britanice Usborne, cunoscută pentru volumele sale educative în limba engleză.

Aici se găsesc cărţi și cu 10 lei.

Întâlnire cu o carte

Într-unul dintre pavilioanele mici, publicul poate găsi o mulţime de cărţi aduse de anticariatul Târgul Cărţii. Aici a fost amenajată o zonă distinctă, dedicată conceptului "Blind Date with a Book" ("Întâlnire pe nevăzute cu o carte"), unde toate volumele costă 20 de lei. Cărțile sunt ambalate astfel încât să nu poată fi văzut titlul, pe pachet fiind notate doar câteva indicii precum editura şi în ce limbă sunt scrise acestea.

"Mi se pare o idee genială de cadou. Am luat două pe care vreau să le dăruiesc surorii şi iubitului meu", a spus o tânără orădeancă.

Între editurile locale prezente la târg se numără Ratio et Revelatio, care a adus o grămadă de noutăţi.

Între acestea se numără o ediţie bilingvă, cu text în limba latină şi traducere în limba română, a Eneidei, cunoscuta epopee a romanilor, de Publius Vergilius Maro.

În pavilioanele mai mici ale târgului curioşii pot găsi și o mulţime de cadouri inedite precum viniluri, agende şi căni personalizate ori cutiuţe mici de bomboane mentolate cu printuri ale unor reclame vechi, aduse de Cadouri Grozave, distribuitor în România al brandului german Nostalgic-Art.

Târgul Gaudeamus se desfăşoară în perioada 15 - 19 mai şi poate fi vizitat în intervalul orar 10 - 21. Accesul este gratuit.

În același loc sunt programate și evenimente editoriale, adică lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, ateliere organizate în colaborare cu partenerii acestei ediţii, Asociaţia Pro Bambini din Oradea şi Asociaţia Antrepremame.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul Târgului Gaudeamus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!