O anonimă înainte de instalarea, în vara lui 2012, la comanda Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea a făcut impresia unei directoare cochete, care încearcă să se înţeleagă bine cu toată lumea, fără a vrea să se remarce cu ceva anume.

Procurorii Curţii de Apel Oradea, care săptămâna trecută au trimis-o în judecată pentru fals în declaraţii, conflict de interese şi purtare abuzivă, demonstrează însă că strădania ei de a trece neobservată era menită să-i ascundă şi scheletele din dulap, ea fiind în incompatibilitate încă de când s-a angajat în Agenţie, ba chiar şi anterior, când lucra în Primăria Oradea.

BIHOREANUL a descoperit că Mercea a ajuns în atenţia procurorilor în urma unei sesizări făcute de o rivală de-a sa, Manuela Moldovan, cea pe care a şi înlocuit-o la şefia instituţiei. Şi cu care a ajuns să se bălăcărească ca la colţul blocului...

Cherchez la femme...

Ovidiu Dăescu, fost şef al APM BihorAbsolventă a Universităţii din Oradea, la specializarea Inginerie economică, Sanda Mercea, nora fostului consilier local PSD Pavel Mercea, se laudă în CV doar cu joburi în sectorul public. În 1998, pe când încă era studentă - ce-i drept, s-a înscris la facultate la 9 ani după ce a terminat liceul - s-a angajat la Regia Autonomă de Apă-Canal Oradea, de unde un an mai târziu a ajuns la Primărie. Din 2003 a fost încadrată la Administraţia Imobiliară, iar din 2010 s-a angajat la APM Bihor, pe vremea când instituţia era condusă de PSD-istul Ovidiu Dăescu (foto), între timp trecut la ALDE.

În vara lui 2012, Dăescu a fost propulsat, tot politic, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu şi a lăsat-o în locul lui, la şefia APM, pe Manuela Moldovan, o angajată la serviciul Reglementări, necunoscută pentru publicul larg, dar noră a fostului procuror-şef al DNA Oradea, Ioan Moldovan, şi soţie a avocatului Tudor Moldovan. Femeia a avut parte şi de o ceremonie de instalare, condusă de prefectul Claudiu Pop, dar două luni mai târziu, surpriză: prin ordin ministerial a fost înlocuită brusc din funcţie, cu Mercea.

De ce a fost mazilită Moldovan, n-a mai explicat nimeni. Nici ceremonie nu s-a mai făcut, pentru a se evita penibilul. Surse neoficiale spun că Moldovan s-ar fi făcut remarcată cu un comportament mai "ciudat", elocvent fiind un episod în care l-ar fi "trimis la plimbare" pe un superior venit la Oradea, pe motiv că... programul de muncă i se terminase! Ce este evident e faptul că Mercea a fost propulsată la propunerea liderilor PSD, graţie faptului că era nora unui tovarăş cu state vechi, deci prezenta o "garanţie" mai mare. Ulterior, şi ea a devenit membru al partidului.

Femei în război

Pare-se că, din acel moment, cele două au devenit rivale, un an mai târziu ajungând chiar la cuţite! În toamna anului 2013, Moldovan a şi reclamat-o pe Mercea procurorilor, după ce aceasta a dat-o afară din APM Bihor. Sub pretextul reducerilor de cheltuieli cerute tuturor instituţiilor prin Ordonanţa de Urgenţă 77/2013, Mercea a desfiinţat din organigramă taman postul ocupat de Moldovan.

Asta chiar dacă, arată procurorii în rechizitoriu, în Agenţie exista un post vacant ocupat prin detaşare de orădeanca Laura Roşca, angajată la Agenţia Naţională, şi care, deşi era încadrată la Serviciul Avize, Acorduri, Autorizări, era de fapt secretara lui Mercea, plus încă un post, cel pe care Mercea îl ocupase la Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu înainte de a ajunge directoare. Altfel spus, şefa APM putea restrânge organigrama fără să dea oameni afară, dar a ales să o elimine pe cea căreia îi suflase şefia instituţiei.

Ulterior, Moldovan a contestat şi în instanţă decizia de concediere şi a câştigat, primindu-şi salariile aferente lunilor în care a fost trasă pe dreapta. Deşi avea dreptul să fie reîncadrată, a ales în schimb să nu mai revină în Agenţia condusă de Mercea.

Sex pe verificate!

Odată cu plângerea la Parchetul Curţii de Apel, Manuela Moldovan a acuzat-o pe Mercea şi de purtare abuzivă. În mai 2013, când Dăescu a revenit director la APM Bihor - dar doar pe hârtii, căci în realitate a stat numai în concedii medicale şi de odihnă - Mercea a fost desemnată coordonatoare. Ea semna hârtiile în locul lui Dăescu, dar Moldovan i-a transmis, zeflemitor, să nu-şi mai pună iscălitura în dreptul funcţiei lui, că nu mai ştie dacă e bărbat sau femeie.

Replica lui Mercea ar face invidios orice "băiat de cartier". Ea i-a transmis rivalei, prin intermediul unei colege, "să mă caute şi în p...ă cu o lupă, să vadă dacă sunt proaspăt epilată şi eventual o să-mi vadă fundul stomacului". Deşi mai multe angajate ale APM Bihor au confirmat că exact acestea au fost vorbele lui Mercea, iar iniţial şi aceasta a recunoscut, când a văzut că "gluma" se îngroaşă a spus procurorilor că doar i-a transmis lui Moldovan să vină să-şi verifice dilemele...

Incompatibilă, dar degeaba

În cadrul anchetei, procurorii i-au depistat lui Mercea şi alte hibe. Mai precis, faptul că nu a declarat niciodată că, până în 2012, fusese asociat şi administrator la firma Spatio Moda SRL, înfiinţată din 2004. Asta înseamnă că, pe lângă falsul repetat în declaraţiile de interese, Mercea s-a plasat în incompatibilitate şi când lucra la AIO, şi după ce s-a mutat la APM Bihor, în calitatea ei de funcţionar public. Până la finalizarea anchetei, incompatibilitatea s-a prescris, dar falsurile nu.

Totodată, procurorii au depistat că, în 2012, directoarea APM a semnat o dispoziţie de plată pentru 20 de chitanţiere cumpărate de la firma Mardan Exim SRL, deţinută de nimeni altul decât soţul ei, Adrian Mercea. Valoarea este, într-adevăr, mică, de nici 157 lei, dar este un cert conflict de interese, funcţionara fiind obligată de lege să se abţină în asemenea situaţii.

Drept urmare, pe 26 septembrie a.c., procurorii au decis să o trimită în judecată pe şefa APM Bihor, acuzând-o de fals în declaraţii în formă continuată, două fapte de conflict de interese (semnarea dispoziţiei de plată către firma soţului şi păstrarea propriului post din instituţie în timpul reorganizării), respectiv purtare abuzivă.

No comment

Vestea trimiterii în judecată a părut să o ia prin surprindere pe şefa APM. Vineri, când informaţia a devenit publică printr-un comunicat al Parchetului, aceasta a făcut declaraţii vagi, refuzând să intre în detaliile dosarului, ba chiar încercând să lase impresia că a ştiut prea puţine despre derularea anchetei, deşi actele din dosar o contrazic.

"Eu nu am fost chemată la Parchet, nici nu îl cunosc pe procuror, nu l-am văzut în viaţa mea. Am dat declaraţii în faţa unui poliţist, mi s-a spus ce mi se impută, după care dosarul a fost trimis la Parchet, dar mai multe nu ştiu", a declarat Mercea BIHOREANULUI. Cât despre acuzaţii, şefa APM a refuzat să le comenteze: "Când va fi cazul, o să îmi spun punctul vedere". Nici rivala ei, Manuela Moldovan, n-a dorit să poarte o discuţie cu reporterul pe marginea dosarului.

Debarcată de la şefie

Inculparea înseamnă pentru Mercea debarcarea automată din funcţia de director al APM Bihor, întrucât, potrivit legii, odată trimis în judecată, raporturile de muncă ale unui funcţionar public se suspendă de drept. Nici la acest lucru Mercea n-a avut alt comentariu, decât că atâta vreme cât n-a primit o înştiinţare oficială, totul rămâne neclintit. "Dispoziţia o va da Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în baza unei comunicări oficiale din partea Parchetului. Până azi (vineri - n.r.) încă nu au primit nimic, aşa cum nici eu nu am primit. Probabil că după ce vor fi înştiinţaţi despre trimiterea în judecată, vor face demersuri", a spus PSD-ista.

Până să se clintească instituţiile, s-au mişcat mai repede duşmanii. Nu mică le-a fost mirarea angajaţilor de la APM Bihor când au primit, vineri, o solicitare imperativă din partea avocatului Tudor Moldovan, soţul fostei rivale, prin care noului director - încă de nimeni numit în funcţie - i se cerea deja să o evacueze de urgenţă pe abuziva Sanda Mercea din sediu. Cum ar veni, Regina a murit, trăiască următoarea Regină. Fie ea din PSD sau nu...


BĂGATĂ ÎN AFACERI
Sanda Mercea, patroană la trei firme

BIHOREANUL a descoperit că, pe lângă Spatio Moda SRL, societatea invocată de procurori, Sanda Mercea a mai fost asociat şi administrator la MCA Paper Com SRL, înfiinţată în 1997, dar radiată între timp, având ultim bilanţ declarat pentru anul 2005.

Mai mult, alături de soţul său, Adrian Paul Mercea, şi de un anume Cristian Marcel Puşcaş, prezent şi în MCA Paper Com, funcţionara era asociată şi administratoare inclusiv la furnizorul de tipizate Mardan Exim SRL. Firma, înfiinţată în 1994 şi azi în insolvenţă, a înregistrat în ultimii 2 ani cifre de afaceri de peste 2,5 milioane lei, dar în 2010-2012 avea încasări de peste 11 milioane lei anual. Mercea şi-a cesionat acţiunile de la Mardan celorlalţi parteneri abia în 2009, şi tot atunci a renunţat şi la calitatea de administrator, deci şi aici se afla într-o flagrantă incompatibilitate. Nici aceste două firme nu apar menţionate în declaraţiile de interese ale PSD-istei.

Interesant este că investigaţiile procurorilor s-au limitat la o singură firmă, fără a da imaginea globală a implicării Sandei Mercea în afaceri.