A treia zi de luni din ianuarie (anul acesta a căzut pe 18 ianuarie), denumită Blue Monday, este considerată cea mai deprimantă zi din an şi a fost stabilită cu ajutorul unei formule matematice create de un psiholog în urmă cu 15 ani.

Ziua cea tristă

Site-ul de știri Digi24.ro scrie că teoria despre Blue Monday a apărut în 2005 şi îi aparţine psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulţi factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

În ianuarie - mai notează sursa citată - organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când ziua va creşte considerabil şi nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Un alt motiv de depresie luat în calcul a fost faptul că vacanţele, în această perioadă din an, reprezintă deja doar o amintire îndepărtată. S-a mai luat în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

La toate acestea, în 2021 s-ar mai putea adăuga și condiţiile speciale create de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu avea cum să-l ia în calcul ala cea vreme.

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, alte analize au întărit ipoteza Blue Monday. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

O teorie controversată

La origine, mai scrie site-ul de știri, Blue Monday a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, teoria a psihologului a fost contestată, unii acuzând că opinia publică este influenţată în mod voit, ca să-şi programeze o vacanţă în această perioadă, pentru a scăpa de starea de depresie.

Mai mult, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunţând că Blue Monday nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulţi ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.