Câţi dintre fanii muzicii rock din Oradea nu au măcar o amintire din Blue Monday? Din 1996, în clubul care a funcţionat fie pe strada Roman Ciorogariu sau Avram Iancu, fie în Pasajul Vulturul Negru, orădenii s-au putut dezlănţui pe ritmurile preferate ale muzicii live simţindu-se acasă.

În martie, însă, pentru că localul din Pasaj mergea în pierdere, proprietarul, muzicianul Dutka Andras, a tras obloanele, gândindu-se serios să se lase de afacere. După doar două luni, totuşi, clienţii casei sunt din nou aşteptaţi la Blue Monday. Într-o altă locaţie, cu un nou concept, dar cu aceeaşi muzică bună.

La apus 

21 Dutka Andras.jpgMulţi credeau astă-primăvară că epoca Blue Monday a apus definitiv. După aproape 16 ani petrecuţi în trei zone diferite din oraş, în ultima înlocuind un local de manele (Mirage) cu unul cu muzică live rock, Dutka Andras (foto) şi-a închis clubul cu gust amar şi, spune el, cu datorii. "Nu mai mergea, pur şi simplu. Tot anul 2011 am mers în pierdere. Se simte că oamenii nu au bani. În plus, parcă dispăruse publicul de peste 25 de ani şi veneau numai adolescenţi, care nu consumau mare lucru", spune patronul Blue Monday.

În aceste condiţii, cu luni bune înainte de închiderea locaţiei din Pasaj, trupa proprie cânta tot mai rar, iar DJ-ul începuse să dea drumul la muzică "de radio", care se ascultă în toate cluburile de noapte. În martie, Andras a închis de tot. Sau cel puţin aşa credea. "Nu mai voiam să fac nimic în businessul ăsta. Mă săturasem", spune el.

Inaugurare cu ghinion

O ofertă neaşteptată l-a făcut, totuşi, să se răzgândească. Un cunoscut i-a propus să preia un spaţiu din strada Mihail Kogălniceanu 3, unde existase, culmea, tot un local de manele: City Club. "Este un spaţiu extraordinar, unde pot să fac două lucruri deodată. Am amenajat şi o cafenea, şi un club", zice Andras.

Pe 25 mai, localul a fost inaugurat, dar cu ghinion, şi clienţii au trebuit să plece spre case devreme. "Unul s-a urcat pe o ţeavă din spatele barului şi a rupt-o, iar locul a fost inundat. A fost o inaugurare de coşmar. Chiar şi aşa, mie îmi place să încep mai greu", zice chitaristul, care a renovat spaţiul după preferinţele lui şi, speră el, şi ale muşteriilor.

Cafeneaua de la intrare are un bar decorat cu portativul melodiei "What a wonderful world", iar pe pereţi au fost agăţate portretele unor mari muzicieni precum Johnny Răducanu, Frank Zappa, Mick Hucknall (Simply Red) ori George Benson, realizate de artistul orădean Deak Arpad. Andras vrea să completeze colecţia şi cu portretele unor confraţi orădeni, cum ar fi Călin Pop (Celelalte Cuvinte) şi Bela Raduly (Metropol). Tot în cafenea, clienţii vor avea mai toate genurile de muzică, de la jazz, la blues şi rock. "Va fi muzica pe care o considerăm bună la nivel internaţional, dar nu ce se ascultă în alte locuri", promite patronul.

Live cu Garden Beat

În weekend, clienţii sunt chemaţi la subsol, unde într-un spaţiu mare şi aerisit, vor avea parte de muzică live. În fiecare vineri, aici vor veni trupe din toată ţara care cântă diverse genuri. "Nu este vorba de artişti consacraţi", îşi previne muzicianul clientela, adăugând că "sunt multe formaţii în România care nu au nume, dar care cântă extraordinar de bine".

Vinerea aceasta, de la ora 22, în noul Blue va veni trupa timişoreană Jazzy Bit, formată din trei tineri care se inspiră din stilurile funk şi jazz latino. Sâmbăta, amatorii se vor putea delecta cu trupa casei, Garden Beat, condusă chiar de Dutka şi interpretând atât piese proprii, cât şi coveruri. "În Blue Monday se va asculta muzică adevărată din aproape toate genurile. Nu spun că nu va fi şi muzică electronică, dar va fi una de calitate".

Cât despre clienţi, Andras zice că nu vrea fiţoşi, ci oameni dornici să se simtă bine. "Cred că lumea caută ceva nou, ceva sincer şi elegant. Şi preţurile sunt mai mici, căci este acum o modă să ieşi în oraş cu 25 de lei", constată patronul. Adaptat la noua situaţie, Blue Monday s-a pus pe un nou drum, sperând că va strânge din nou melomanii care, odinioară, au făcut acest club cel mai căutat din oraş.