Colecţionarii de monede primesc o veste bună de la Banca Naţională: pe 13 mai, va fi lansată în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema "Desăvârşirea Marii Uniri – Emmanuel de Martonne".

Potrivit unui comunicat de presă lansat miercuri de BNR, moneda are pe revers portretul francezului care a trasat inclusiv graniţa Bihorului, semnătura acestuia şi inscripţia în arc de cerc cu numele lui, iar pe avers reproducerea unei expediţii a geologului în Munţii Carpaţi, stema României, valoarea nominală de 10 lei şi anul de emisiune "2019".

Confecţionată din argint, moneda cu un diametru de 37 mm şi o greutate de 31,103 g, din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Potrivit comunicatului, BNR a pregătit un tiraj de 300 de monede, iar preţul de vânzare va fi de 350 de lei. Lansarea în circuitul numismatic se va realiza prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Merită menţionat şi că geograful a fost omagiat, recent, şi la Oradea. Primăria municipiului şi Direcţia pentru Cultură au comandat şi amplasat bustul lui Emmanuel de Martonne în Parcul 1 Decembrie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Recunoştinţă pentru „Avocatul Marii Uniri a românilor”: Bustul geografului francez Emmanuel de Martonne, dezvelit în Parcul 1 Decembrie din Oradea (FOTO)"

"Avocatul României Mari: Cine este francezul datorită căruia Oradea se află azi în România, nu în Ungaria"