Boala Lyme este o infecţie bacteriană determinată de o spirochetă (Borellia burgdorferi). Aria de răspândire este mondială. Boala este transmisă la om prin înţepătura de căpuşă, în intervalul martie septembrie. Rezervorul de germeni este vast: căpuşe, animale domestice (câini, cai) şi sălbatice (veveriţe, cerbi, diverse rozătoare). După inocularea bacteriei prin înţepătura de căpuşă, boala evoluează în 3 etape separate prin perioade asimptomatice:  

Faza primară, caracterizată printr-un eritem cronic migrator, adică o zonă roşie ce poate să ajungă la un diametru de până la 50 cm, în centrul căreia se află locul înţepăturii. Eritemul nu este pruriginos (nu există senzaţia de mâncărime) şi este localizat cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare şi mai rar pe membrele superioare şi faţă. La acestea se mai adaugă şi dureri de cap, dureri articulare, febră, oboseală şi ganglioni palpabili în vecinătatea înţepăturii. Manifestările apar după un interval de 3 până la 30 de zile, iar eritemul dispare în câteva săptămâni fără tratament.

Faza secundară, este caracterizată prin manifestări cutanate asemănătoare cu cele din faza primară: dureri articulare (cel mai frecvent la nivelul genunchiului), manifestări cardiace (palpitaţii, dureri toracice) şi neurologice (nevralgie la nivelul înţepăturii, atingeri ale nervului facial şi rar meningită). Aceasta survine după câteva săptămâni sau chiar luni de la dispariţia eritemului.

Faza terţiară apare tardiv, după luni sau chiar ani de la debutul bolii. Se caracterizează prin manifestări cutanate (atrofie), articulare (ca în faza secundară) şi neuro-psihiatrice.

ATENŢIE !

Extragerea capului căpuşei este foarte importantă, evitându-se zdrobirea insectei. În caz de eşec, pacientul se va prezenta la medic pentru extracţia totală a capului insectei.

REŢINEŢI!

Diagnosticul bolii se face pe baza examenului clinic şi de laborator (teste serologice specifice bolii Lyme). Evoluţia bolii pâna în faza terţiară este rară, chiar şi în absenţa tratamentului. Leziunile cutanate din faza primară pot fi confundate cu alte înţepături de insecte sau cu diverse micoze. Tratamentul precoce cu antibiotice (amoxicilină, doxiciclină) duce la vindecare în marea majoritate a cazurilor.