Cântăreţul şi compozitorul american Bob Dylan a fost anunţat, joi, drept câştigătorul prestigiosului Premiu Nobel pentru Literatură 2016 pentru "crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane".

Bob Dylan este unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai secolului XX, fiind primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

Dylan s-a născut pe 24 mai 1941 în Duluth, Minnesota. A crescut într-o familie de mic-burghezi de origine evreiască în oraşul Hibbing. Pe timpul adolescenţei a cântat în numeroase trupe şi cu timpul, pasiunea sa pentru muzică s-a adâncit, cu precădere pentru muzica folk americană şi pentru blues. Dylan s-a mutat apoi la New York în 1961 şi a început să cânte în cluburi de noapte şi în cafenele, în Greenwich Village, scrie Mediafax.ro.

Cântăreţul american a câştigat de-a lungul carierei numeroase distincţii, inclusiv 11 premii Grammy, un Oscar şi un Glob de Aur. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, în anul 2000 a primit Polar Music Prize, iar, în 2012, preşedintele american Barack Obama i-a acordat Medal of Freedom.

Revista Rolling Stone l-a clasat pe Bob Dylan pe locul al doilea în topul celor mai mari 100 de artişti realizat în anul 2011 şi pe locul al şaptelea în clasamentul celor 100 cei mai importanţi muzicieni alcătuit în 2008. În iunie 2015, Bob Dylan a concertat la Bucureşti, în cadrul turneului mondial "Never Ending Tour".

În 2015 premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitoarei şi jurnalistei Svetlana Alexievich (Svetlana Aleksievici), "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre".