Actorul Bob Rădulescu va schimba haina lui Haurențiu din filmulețele lui Mircea Bravo în cea a compozitorului celebrei simfonii Din lumea nouă, în spectacolul Dvořák la New York, de la Filarmonica de Stat Oradea. Actorul povestitor, baritonul Peti Tamás Ottó, care va interpreta cântece negro spiritual, orchestra simfonică și dirijoarea Dalma Toadere invită publicul joi, de la ora 19, într-o călătorie de descoperire muzicală, de la Praga în New York-ul anilor 1890.

„Simfonia a IX-a - Din lumea nouă”, în cosmos

Concertul va fi deschis cu fragmente din „Simfonia a IX-a - Din lumea nouă”, va continua cu „Dans slav nr. 8, op. 46”, și cu „Sonatina, partea II-a, op. 100”, toate de Dvořák, și se va încheia cu fragmentul „Scherzo” din „Simfonia a IX-a” de Ludwig van Beethoven.

Dvořák a dus muzica cehă în rândul celorlalte muzici europene și a oferit astfel lumii întregi o mostră din ceea ce înseamnă cultura țării sale, folosind elemente de folclor. Compozitorul a fost invitat să locuiască la New York în ultimii trei ani ai vieții sale, perioadă în care a scris unele dintre cele mai cunoscute lucrări.

Acolo, el a fost atras de muzica afro-americană, iar influențele acesteia se regăsesc în „Simfonia a IX-a - Din lumea nouă”, premiera din 1893 de la Carnegie Hall, New York, fiind un succes cutremurător.

Lucrarea a câștigat o popularitate atât de mare, încât a inspirat nenumărate cântece, filme, jocuri video, reclame. De asemenea, Simfonia a fost purtată chiar și în spațiul cosmic, odată cu lansarea navetei spațiale Apollo 11. Astronautul Neil Armstrong a luat cu el în misiunea spațială din anul 1969 o casetă pe care era înregistrată lucrarea.

„Dansurile Slave” sunt pline de viață și de caracter, cu modele ritmice tradiționale și structuri provenite din folclor, „Sonatina op. 100” e o lucrare scrisă pentru tineri, mai ales pentru copiii săi, și prezintă influențe indiene și negro-spiritual.

Seara se încheie cu „Simfonia a IX-a în re minor, op. 125” scrisă de Ludwig van Beethoven când acesta își pierduse deja auzul în întregime.

Haurențiu devine Dvořák

Dirijoare și moderatoare va fi Dalma Toadere Kovács, care a studiat pianul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, și a urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, iar în prezent predă dirijat cor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, conduce corul Facultății de Teologie Reformată și orchestra simfonică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

Baritonul Peti Tamás Ottó a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” la secția canto și a fost angajat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Repertoriul său cuprinde roluri din creația lui Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Maurice Ravel și Camille Saint-Saëns.

Actorul Bogdan - Bob - Rădulescu, a început studiile teatrale la Școala Populară de Arte din Cluj, ulterior s-a afirmat atât în televiziune, cât și în nenumărate proiecte artistice: „Epic Show”, „Just Push Play”, „Mircea Bravo”, unde l-a jucat pe Haurențiu, pe care îl schimbă joi, pentru a fi povestitor, în rolul lui Dvořák.

Cei curioși de Lumea nouă a lui Dvořák, de cântecele negro spiritual sau de povestitorul Bob Rădulescu sunt așteptați joi, la ora 19, la Filarmonica Oradea, la concertul ale cărui tichete au fost puse în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!