Mongolia, Thailanda, Guatemala, Libia, Albania şi Pakistan. Sunt doar câteva dintre cele 64 de ţări de origine ale celor 244 de boboci din această toamnă ai Universităţii orădene.

Dacă în trecut străinii alegeau Oradea pentru nivelul mai mic al taxelor de şcolarizare sau al exigenţelor profesorilor, acum vin atraşi de oraş, la recomandările prietenilor şi ale rudelor care au absolvit aici. BIHOREANUL vă prezintă cu ce gânduri vin câţiva dintre studenţii stranieri...

La recrutare

Admiterea studenţilor străini din afara Uniunii Europene începe la Universitatea din Oradea în luna aprilie. Pentru a fi uşor de găsit, instituţia e înscrisă pe platforme de recrutare, cea mai cunoscută fiind Keystone Academic.

"Aceasta aduce împreună tinerii şi universităţile. Viitorul student selectează în ce domeniu vrea să înveţe şi ţara sau oraşul, primeşte rezultate cu programele de învăţământ şi poate să trimită mesaje instituţiei", explică Corina Ardelean (foto), responsabila cu studenţii străini de la Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii.

Avantajul recrutării prin platforme e că multe dintre actele viitorilor studenţi sunt deja verificate, aşa că universitatea locală nu trebuie să mai facă prea multe demersuri pentru a se asigura că sunt autentice.

Din lume adunaţi   

După ce îşi depun dosarele cu actele de identitate şi situaţia lor şcolară, Departamentul de Relaţii Internaţionale al UO le verifică, apoi întocmeşte liste.

"Cum cei mai mulţi se înscriu la Medicină, pentru ei avem un barem special, cu 100 de puncte. Se dau puncte pentru notele obţinute la Bacalaureat, apoi la fizică, chimie, biologie, dar şi dacă au avut activităţi în domeniul medicinei. Majoritatea sunt acceptaţi, dar sunt unii care adună puţine puncte, iar în aceste cazuri îi respingem", spune Corina.

Candidaţii admişi trebuie să obţină apoi viza şi un permis de şedere. "Ambasada Israelului e rapidă, dar Nigeria, spre exemplu, emite greu documentele, iar din cauza asta mulţi studenţi ajung abia în noiembrie în Oradea", adaugă ea.

Familia UO

Pe 1 octombrie, la ceremonia de deschidere a anului universitar, rectorul Constantin Bungău s-a lăudat cu numărul record de 244 boboci originari din 64 de state, inclusiv din Madagascar, Peru, Pakistan, Libia, Nigeria ori Guatemala. Cu ei cu tot, Universitatea are în această toamnă 3.446 de boboci.

Dintre străinii anului I, 105 sunt din afara Europei şi s-au înscris la: Facultatea de Medicină şi Farmacie (55), Inginerie Managerială şi Tehnologică (3), Inginerie Electrică şi Management Industrial (1), Geografie, Turism şi Sport (4), Litere (40 – în an pregătitor), iar 2 la doctorat.

Spre deosebire de români, străinii trebuie să plătească taxe de şcolarizare, care ajung şi la câteva mii de euro pe an. În schimb, din anul II, dacă au medii peste 8, pot obţine una dintre cele 5 burse de merit pe care Ministerul Afacerilor Externe le alocă fiecărei universităţi, special pentru străini.

În fiecare an, numărul acestora a crescut, iar asta şi pentru că Universitatea din Oradea a devenit o tradiţie pentru multe familii. "Avem familii întregi din Israel, de exemplu, care au venit să studieze aici. După ce pleacă, ne recomandă rudelor. Desigur, ne ajută şi faptul că în unele state, precum Nigeria, numărul studenţilor admişi la Medicină e extrem de mic, aşa că preferă să vină aici", spune Corina Ardelean. Când termină studiile la Oradea, unii străini rămân aici, dar cei mai mulţi pleacă acasă ori în alte ţări europene.

Cu accent ardelenesc

Tinerii care optează pentru o specializare în limba română trebuie întâi să urmeze cursurile unui an pregătitor, pentru a învăţa limba şi terminologia specifică domeniului ales. Asta face acum şi Alizoi Diab (foto), un adolescent de 17 ani cu origini albaneze şi libaneze, care la anul va fi student la FMF, unde învaţă şi două verişoare de ale lui. "Deşi tatăl meu (n.r. din Liban) este stomatolog în Bucureşti, am ales Oradea pentru că oraşul e mult mai liniştit, iar din ce mi-au povestit verişoarele, oamenii sunt mai calzi, prietenoşi", spune el.

La înscriere a venit însoţit de tată, Hassan Diab, şi de unchiul său, Hosse Diab (foto). "Prima dată am înscris-o pe fiica mea la Medicină, pentru că am ajuns târziu la înscrierile din Bucureşti. Dar a fost un experiment reuşit şi am decis să o aducem şi pe nepoata mea, care acum e în anul III. Suntem foarte mulţumiţi, fetele studiază într-un oraş liniştit, frumos, şi au mulţi prieteni. Când vin acasă, în Bucureşti, zic că se sufocă, că e aglomerat şi parcă au preluat şi accentul ardelenesc!", glumeşte Hosse, care locuieşte în România de 25 de ani.

Turcoaica-inginer

Singura boboacă străină la Inginerie Managerială şi Tehnologică este Serra Topal (foto), o turcoaică de 19 ani din Antalia, care visează să fie inginer în Italia la Scuderia Ferrari, celebra echipă de Formula 1. Serra a optat să studieze ingineria autovehiculelor la Oradea tot pentru că oraşul îi este familiar.

"Mătuşa mea este româncă şi are o casă în apropiere de Oradea. Am ales să vin aici pentru că diploma este recunoscută în toată Uniunea Europeană, nu ca în cazul Turciei, dar şi pentru a învăţa limba, care e asemănătoare cu italiana", mărturiseşte fata.

Chiar dacă a făcut un an pregătitor la Cluj-Napoca, Serra spune că nu-i este uşor şi că matematica e mai greu de înţeles în română. Are noroc, însă, că locuieşte împreună cu verişorii ei, care o ajută. Se bucură şi că merge fizic la facultate, la laboratoare, chiar dacă la cursuri participă online, la fel ca toţi ceilalţi colegi.

"Un nou început"

De două săptămâni este studentă la Oradea şi Shahad Almusawi. Irakiană la origine, tânăra de 26 de ani a venit în România în 2011 împreună cu familia ei, în căutarea unui trai mai bun, şi tot aici şi-a găsit sufletul pereche.

"Ne-am întâlnit când eram în anul pregătitor şi urma să studiem în Bucureşti. Eu am învăţat acolo Medicina timp de doi ani, dar nu m-am integrat, aşa că mi-am depus actele în alte oraşe, şi am ajuns în Oradea, oraş de care m-am îndrăgostit. Anul trecut, am convins-o şi pe soţia mea să vină aici, cu mine", povesteşte soţul lui Shahad, Ali Alsultani, proaspăt rezident la ortodonţie.

Deşi a terminat o facultate în domeniul IT, Shahad şi-a dat seama că pasiunea ei este tot medicina dentară, la fel ca a soţului. "Chiar acum merg să semnez contractul de studii", spune entuziasmată tânăra, care şi-ar dori chiar să se stabilească în oraşul în care va învăţa să fie doctor...