Pentru al doilea an la rând, credincioşii au sărbătorit Boboteaza în pandemie, cel mai probabil acesta fiind și motivul pentru care numărul persoanelor care au ajuns, joi, la slujba de sfinţire a apelor oficiată la Biserica cu Lună şi Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae din Oradea s-a împuținat și mai tare.

Tot mai puţini

Credincioşii greco-catolici s-au adunat la Catedrala Sfântul Nicolae încă din cursul dimineţii, dar numărul lor a fost chiar mai mic decât în 2020, când peste 150 de persoane aşteptau să îşi ia aghiasmă.

De data aceasta, slujba oficiată de un sobor de preoţi condus de Preasfinţitul Virgil Bercea a adunat în incinta lăcaşului de cult circa 70 de credincioşi, marea majoritate vârstnici, dar şi câteva familii.

"Astăzi, toată făptura se adapă din curgeri tainice. Astăzi, păcatele oamenilor se curăţesc în apele Iordanului. Astăzi, Raiul s-a deschis oamenilor şi Soarele dreptăţii ne luminează nouă. Astăzi, ne-am izbăvit de plânsul cel vechi şi ca un Israel nou ne-am mântuit", a rostit episcopul Bercea (foto jos) în slujba de sfinţire a apei.

Pe lângă butoiul pregătit pentru ca enoriaşii să se servească singuri cu apă sfinţită, preoţii au mai pregătit, la cele două căi de acces în catedrală, și câteva lăzi cu 1.000 de flacoane cu apă, pentru ca cei prezenţi să nu se înghesuie.

"Nu vă înghesuiţi!"

Peste drum, circa 150 de orădeni, cei mai mulţi pensionari alături de nepoţii lor, participau la slujba oficiată la Biserica cu Lună de soborul de preoţi condus de părintele paroh Teodor Cristea, care urma să sfinţească apa din trei butoaie ridicate pe suporturi metalice.

La finalul predicii oficiate de părintele pensionar Lucian Augustin, preotul Teodor Cristea i-a rugat pe credincioşi să nu se înghesuie la apă, pentru că este pentru toată lumea.

"Dacă vă grăbiţi, să ştiţi că puteţi să veniţi toată săptămâna să luaţi", le-a explicat parohul.

Şase preoţi au ieşi apoi în fața bisericii, iar doi dintre ei s-au urcat pe scările metalice de lângă butoaie pentru a scufunda busuiocul şi crucea în apă.

"Aşa cum v-am mai spus, este bine pentru dumneavoastră să luaţi din aghiasmă de azi, în fiecare zi pe nemâncate până în 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului", i-a îndemnat Cristea pe enoriaşii săi.

La final, credincioşii s-au adunat în jurul preoţilor pentru a săruta crucea fiind şi stropiți pe creștet de preot cu buchetul de busuioc. 

În ciuda sfaturilor preoților, unii dintre credicioşi s-au înghesuit la robinete, nerespectând rândul în care se aflau.

Până la urmă, însă, cu toţii au reuşit să îşi umple flacoanele, iar după ora 12.30 Piaţa Unirii a devenit pustie.