Datoria publică a României va creşte de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv şi greu de finanţat, de 62% din PIB în 2012, dacă Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile şi pensiile, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

"Am început să consumăm mai mult decât am produs", a declarat premierul Emil Boc, dând vina pe cheltuielile nesăbuite ale guvernelor anterioare, contabilizând în special anul 2008, pe criza mondială şi, în special, pe recesiunea din Grecia.

"Productivitatea a avut evoluţie în jos, salariile şi pensiile, în sus", a mai spus Boc, adăugând că în 2009 a fost menţinut deficitul prin plafonarea cheltuielilor.

Premierul a mai spus că s-a ales răul cel mai mic şi că, pe lângă reducerile cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor, se impune recalcularea pensiilor speciale.

Emil Boc a mai anunţat că alocaţia copiilor şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap nu vor fi afectate, nici un salariu nu va coborî sub 600 de lei, că se vor plăti datoriile către firme, inclusiv în sectorul medical, şi că vor exista facilităţi pentru societăţile care angajează şomeri.

De asemenea, se vor demara investiţiile începute. Concret, premierul a amintit de continuarea lucrărilor la autostrăzi, 500 de km de drumuri şi 4000 de locuinţe ANL.

"Vom avea un program de investiţii în economia rurală de un miliard de euro, drumuri şi infrastructură în mediul rural, începând cu 1 iunie, vom finaliza anul acesta 4.000 de locuinţe ANL, vom putea finaliza 100 de km, atât putem face anul acesta, de autostradă, ne vom permite să avem fonduri de a finaliza centura ocolitoare în Sibiu, Oradea, Lugoj, Iaşi, Cluj- Napoca, să terminăm reabilitarea a 400 de km de drumuri naţionale, vom continua lucrările la autostrada Tranilvania", a mai spus Boc.

De asemenea, premierul a spus că vor continua programele "Rabla", "Prima casă" şi "Primul siloz", iar garanţiile guvernamentale vor deveni un instrument pentru susţierea IMM-urilor.

În sfârşit, firmele care vor angaja şomeri nu vor plăti contribuţiile de asigurări sociale pentru primele 6 luni, anunţând cinic că în luna aprilie şomajul a scăzut uşor faţă de luna martie.

"Dacă am fi ales majorarea taxelor, ar fi dus la o creştere a infla'iei şi am fi avut o înrăutăţire a nivelului de trai", a mai spus Boc.

Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, şi estimează o creştere economică zero în 2010, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.