Premierul Emil Boc a asistat, miercuri, timp de o oră la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale. El a fost cel care a salutat de garda de onoare, preşedintele Traian Băsescu nefiind în ţară, ci la Astana, unde participă la summitul OSCE. 

Întrebat dacă nu i se părea normal ca, la începutul paradei militare de Ziua Naţională onorul să-i fie dat lui Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului şi al doilea om în stat, Boc a spus: "Protocolul este cel care a stabilit şi dumneavoastă aţi văzut ce s-a întâmplat". Emil Boc a spus că a aflat de marţi că lui îi vor fi prezentate onorurile. "Preşedintele m-a desemnat în acest sens", a spus el.

Boc a fost huiduit la plecarea de la parada militară. Premierul s-a îndreptat către maşina de serviciu, însoţit de membrii echipei sale de pază şi protecţie. Întrebat de jurnalişti de ce s-a întâmplat asta, premierul a răspuns: "Democraţia în România este consacrată de 20 de ani".

El a transmis cetăţenilor, ca mesaj de 1 Decembrie, să fie mândri că sunt români, deoarece poporul a reuşit de-a lungul vremurilor să reziste la toate imperiile - Otoman, Habsburgic, Austro-Ungar, Ţarist. "Am rezistat de-a lungul vremurilor pentru că am fost uniţi şi acesta este cel mai important mesaj pe care îl dă ziua de 1 Decembrie: numai uniţi putem reuşi, numai uniţi suntem puternici. Aşa cum spune un cântec istoric, românii în veci vor fi fraţi", a spus Boc.