Premierul Emil Boc i-a solicitat ministrului bihorean al Sănătăţii, Cseke Attila, să finalizeze în regim de urgenţă un act în acest sens, chiar dacă nu există un aviz al Comisiei Europene.

Primul ministru şi-a explicat decizia prin faptul că distribuirea acestor substanţe a provocat numeroase decese în rândul tinerilor. "Aş vrea să mergem în regim de maximă urgenţă, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, pentru interzicerea plantelor etnobotanice, care din nefericire au un efect devastator la tineri şi chiar s-au soldat cu pierderi de vieţi în rândul adolescenţilor. Cred că trebuie să punem piciorul în prag cât mai repede. De aceea, pe miercuri, dacă se poate, domnule ministru, ştiu că lucraţi de ceva timp la actul normativ, nu mai aşteptaţi niciun alt aviz, haideţi să-l adoptăm, pentru că o viaţă este mai importantă decât orice aviz", i-a spus premierul ministrului Sănătăţii.

Şeful Executivului consideră că drogurile devin, cel puţin în Capitală, "un fenomen scăpat de sub control" şi a cerut ministerului Sănătăţii şi celui al Internelor să analizeze serios atât problema drogurilor clasice, cât şi a noilor plante halucinogene.

De altfel, poliţiştii bucureşteni anchetează cazul unui adolescent care a murit la începutul săptămânii "în condiţii suspecte", oamenii legii fiind de părere că decesul să ar fi putut surveni în urma consumului de plante etnobotanice. Autopsia a relevat că tânărul a suferit o embolie pulmonară cauzată de o intoxicaţie cu stupefiante, iar acasă la băiat a şi fost găsită o ţigară care este acum analizată de specialişti.