Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, senatorul liberal Cristia Bodea le-a spus jurnaliştilor că înainte cu o zi a fost audiat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu plângerea făcută săptămâna trecută de deputatul UDMR Szabo Odon.

Cum se ştie, Bodea s-a ales cu această plângere după ce în urmă cu două săptămâni a criticat două iniţiative legislative prin care "UDMR încearcă un şmen pentru angajarea a mii de etnici maghiari în instituţiile publice din toată ţara", spunând că politicienii maghiari "violează statul român", că nu înţelege de ce aceştia "vomită" când trebuie să vorbească româneşte şi că i-ar trimite la psihiatru.

Declaraţiile au fost catalogate de Szabo Odon ca fiind "jignitoare" la adresa maghiarimii din România, liderul UDMR Bihor considerând totodată că nu e o coincidenţă faptul că două statui din Parcul Petofi - cea a principelui Gabor Betlen şi bustul poetului Jozsef Attila - au fost "împroşcate cu vopsea" la scurt timp după declaraţiile lui Bodea.

"La audierile de ieri, am spus că e o poziţie pur politică, raportată la proiectul de lege iniţiat de colegii din Camera Deputaţilor a domnului Szabo Odon. Le-am spus că acest proiect a fost respins, a primit aviz negativ de la 3 comisii ale Senatului, ceea ce dovedeşte că eu am înţeles - şi că toţi ceilalţi senatori, vreo 30, de la toate partidele, au înţeles acelaşi lucru ca şi mine - că se încearcă o forţare a legii şi o extindere a drepturilor exagerate", a spus senatorul.

Liberalul a ţinut să sublinieze că "poziţiile pe care le-am avut în acea conferinţă de presă nu au legătură cu cetăţenii de naţionalitate maghiară". "Mesajele mele au fost pur către politicienii UDMR, pentru că eu n-am auzit cetăţean maghiar să se plângă că are nevoie de o suprareglementare a limbii materne, i-am auzit doar pe cei de la UDMR. Deci poziţiile mele politice nu au fost anti etnice, nu am incitat la ură etnică şi nici nu cred că au stimulat pe cineva să vopsească statui. Aşa mă pot aştepta că dacă-l critic mult pe Crin Antonescu sau pe Iohannis, să mă trezesc că e vopsită statuia lui Brătianu. Sau nu ştiu pe cine ar putea vopsi ăştia dacă aş critica PSD în continuare, că n-avem niciun Stalin pe aici", a spus el ironic.

"Acuma, că eu folosesc nişte tehnici jurnalistice, exagerând nişte lucruri pentru a pune în valoare ideile pe care le susţin, e altceva", a spus Bodea.