Printr-o interpelare depusă luni după amiază la Senat, parlamentarul orădean Cristian Bodea îi cere premierului Victor Ponta scutirea de TVA a tranzacţiilor făcute cu cardurile bancare, ca "o măsură pentru scoaterea la lumină a unei mari părţi a economiei negre şi fiscalizarea banilor lichizi".

"Chiar dacă tot ce înseamnă scutire de taxe sună populist, propunerea mea nu este deloc aşa. Da, Guvernul pierde încasările din TVA-ul de pe aceste tranzacţii, dar va compensa din taxele şi impozitele ce vor veni de pe banii scoşi astfel de "la negru"", arată un comunicat transmis marţi de Cristian Bodea.

Menţionând că există o mutitudine de tranzacţii cu bani lichizi care nu sunt înregistrate în contabilitate şi ca urmare scapă de controlul statului, eludând plata TVA şi a celorlalte taxe şi impozite, liberalul subliniază că adoptarea acestei iniţiative ar fi bună şi pentru cetăţeni şi pentru stat.

"Această măsură ar stimula cetăţenii să îşi mute banii lichizi pe carduri şi ar reduce numărul tranzacţiilor făcute în afara sistemului fiscal, adică la negru. Gândiţi-vă, numai, de câte ori aţi fost la coafor, la auto-service, la spălătoria auto sau la piaţă şi nu aţi primit sau aşteptat bonul? Dacă ştii că plătiţi mai puţin, nu sunteţi mai interesaţi să folosiţi cardul? Şi nu s-ar face atunci toate aceste afaceri "la lumină"?!", întreabă senatorul Bodea.

În interpelarea adresată premierului, liberalul arată că, de-a lungul anilor, guvernele României au scăpat evaziunea fiscală de sub control, oferind totodată exemplul unor ţări precum Grecia, unde tranzacţiile cu cardul sunt scutite total de plata TVA, Portugalia, unde s-a instituit o loterie a bonurilor fiscale, sau Coreea de Sud, unde 20% din plăţile cu cardul sunt deductibile.

"Tot ce aveţi de făcut este să încercaţi această măsură măcar pentru 6 luni, fie la nivelul întregii economii, fie doar pe un anumit segment, cel al serviciilor sau cel alimentar, de exemplu. Bineînţeles, precedată de o promovare adecvată pentru 3 luni, timp în care le daţi românilor răgaz să îşi treacă banii pe card. În felul acesta aţi evalua cu exactitate efectele unei astfel de politici fiscale vii, în pas cu vremurile", arată el în interpelare.