Revoltat că ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, "reface a patra oară proiectul semnării Acordului de Parteneriat pentru fondurile UE, 2014-2020" şi că din cauza nepriceperii guvernanţilor România va primi bani de la UE abia din 2016, senatorul Cristian Bodea a iniţiat o moţiune simplă în Parlament, care va fi dezbătută luni, prin care cere demisia ministrului.
"O moţiune simplă nu e o simplă interpelare. Ştiţi că ei (parlamentarii - n.r.) - că eu nu - fac declaraţii politice, avem sesiune de declaraţii politice dimineaţa, se duc, citesc frumos de pe foaie două - trei pagini, dar sala e goală. (...) În schimb, moţiunea îi forţează pe miniştri să vină în Parlament, în Senat, şi să dezbatem. Deci luni vom avea o dezbatere pe tema eşecurilor în a face un proiect de acord serios", a anunţat Bodea.
Moţiunea a fost acceptată de grupurile PNL şi PDL, care au şi depus-o, şi a fost semnată de 58 de parlamentari. În esenţă, documentul face referire la faptul că, deşi de un an şi jumătate guvernul a primit sute de critici, observaţii şi recomandări, acordul este în continuare "la stadiul de ciornă criticată dur de Comisia Europeană". Guvernul Ponta se dovedeşte incapabil să înţeleagă ce trebuie să facă pentru ca europenii să aibă încredere să ne dea cele 38,9 miliarde euro, spune Bodea.
"Ultima oară au fost 250 de observaţii! Cei din guvern n-au fost în stare - de aceea am numit moţiunea "Guvernul Ponta nu este în stare să scrie după dictare" - n-au fost în stare să corecteze ce le-au spus cei de la Comisia Europeană şi să facă lucrurile cum trebuie! Deja suntem la al patrulea proiect şi ministrul Teodorovici face un motiv de laudă că se va grăbi să-l termine repede, ca să poată trimite din nou. E jenant! E ca şi cum ai încerca să treci clasa de patru ori şi nu eşti în stare. Vorbim de 38,9 miliarde de euro, la care noi ar fi trebuit să avem deja depuse proiecte!", a spus Bodea.
Senatorul a spus că, în acest context, ţara noastră va putea accesa fondurile europene abia din 2016, "deci vor fi 2 ani pierduţi".
"E prima moţiune simplă de făcută de PNL, de fapt prima moţiune care s-a făcut la Senat, de când suntem în acest mandat, şi cred că e prima moţiune iniţiată de un bihorean. Simplă, deocamdată. (...) Eu zic că e un demers important, provocăm o dezbatere şi provocăm guvernul să vină să se apere în parlament, în faţa cetăţeanului. Pentru că prin interpelări, prin declaraţii politice, ei le pot evita şi se pot ascunde", a spus liberalul.