Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, rămas la cârma instituţiei după ce Pasztor Sandor şi Ioan Mang au plecat din ţară, a ţinut, luni dimineaţa, o conferinţă de presă bizară, cu prea puţine informaţii concrete, dar cu multe păreri.

Update: E tot aşa…

Tema anunţată a fost situaţia filialelor Bibliotecii Judeţene, despre care Bodea nu a prezentat nicio informaţie nouă. După cum se ştie, Primăria Oradea a trimis Bibliotecii o adresă potrivit căreia contractul de comodat pentru spaţiile din Piaţa 1 Decembrie, Decebal şi Dacia, expirat la 1 aprilie, nu va fi prelungit, aşadar spaţiile trebuie eliberate. Drept replică, Traian Bodea i-a trimis, în numele lui Pasztor Sandor, lui Ilie Bolojan o scrisoare în care critică decizia şi-i cere să scoată municipalitatea cărţile din aceste filiale dacă doreşte. 

Întrebat, luni, de reporterul BIHOREANULUI dacă este la curent cu discuţiile care ar fi fost purtate de primarul Ilie Bolojan şi preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, care s-ar fi înţeles să discute pe această temă şi să o rezolve fără să evacueze bibliotecile, Traian Bodea a spus că nu ştie despre existenţa acestora.

De la şef la şef

"Noi avem până acum o singură adresă, aceea care ne spune că nu prelungesc contractul şi să eliberăm spaţiile. Am dori un răspuns oficial din partea Primăriei dacă-şi menţin în continuare poziţia sau nu", a spus vicepreşedintele CJ Bihor, recunoscând, însă, că nici măcar n-a vorbit cu Pasztor Sandor înainte de a semna - şi în numele lui - scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Ilie Bolojan şi a făcut-o publică.

După câteva zile de tăcere, reprezentanţii municipalităţii au anunţat, luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Anca Sas, că filialele Bibliotecii nu vor fi evacuate, urmând ca primarul Ilie Bolojan şi preşedintele CJ Bihor, plecat acum în Italia, să discute sub ce formă şi ce condiţii. Astfel, în ciuda reacţiilor publice, Bodea va fi lăsat pe dinafară de la negocieri…

Nemulţumire bruscă

În partea a doua a conferinţei de presă, Traian Bodea a trecut la un atac la adresa activităţii Filarmonicii din Oradea, instituţie finanţată din bugetul CJ, despre care vicepreşedintele spune că nu este destul de "aproape de orădeni şi de bihoreni".

Culmea este că, din nou, Bodea a preferat să iasă întâi să-şi spună nemulţumirile în presă, zicând că este o temă la care s-a gândit "în ultimele zile", dar pe care n-a discutat-o cu angajaţii instituţiei de cultură care sunt în subordinea lui ori cu managerul acesteia, Todor Albert.

"Noi vom face un efort să eficientizăm cât mai mult activitatea Filarmonicii. Avem 113 persoane angajate, peste 70 de instrumentişi, circa 30 de persoane în cor, şi dorim să-i apropiem cât mai mult de orădeni, de bihoreni. Să-i scoatem inclusiv pe centru în aer liber. Am văzut acelaşi lucru în Viena, muzică decentă cântată în spaţiul public, care ajută farte mult şi poate fi un plus pentru turiştii şi vizitatorii Oradiei", a spus Traian Bodea.

"Să nu dăm salarii degeaba"

Acesta nu era la curent cu toate activităţile orchestrei şi corului Filarmonicii, însă a spus că are informaţii că nu toţi angajaţii de acolo îşi fac treaba şi lucrează câte 8 ore în fiecare zi.

"Consiliul Judeţean va avea pretenţia să fie cât mai vizibili şi cât mai aproape de bihoreni. Să dea concerte în Beiuş, Marghita şi în alte oraşe din judeţ. Să vedem concret că nu dăm nişte salarii pe degeaba. Un şef de partidă clasa I ia 6.559 lei salariul brut pe lună, un instrumentist clasa I ia 4.430 lei pe lună, iar un instrumentist clasa II câştigă 4.500 lei salariul brut. Cred că netul este la toţi peste 3.000 lei", a zis acesta.

Întrebat din nou de BIHOREANUL de ce n-a analizat în detaliu activitatea Filarmonicii şi de ce n-a purtat o discuţie măcar cu managerul instituţiei înainte să-i critice în presă, Bodea a răspuns aluziv. "Vă asigur că nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. Niciodată. Dimpotrivă, nici nu spun tot ceea ce ştiu. Doresc o eficienţă mult mai mare a  activităţii instituţiilor de cultură pe care le avem", a zis acesta.

Nu ne-au cerut…

Contactat de BIHOREANUL, directorul Filarmonicii din Oradea, Todor Albert, a spus că salariile angajaţilor au crescut abia de la 1 februarie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul personalului artistic din alte instituţii. De asemenea, acesta a spus că angajaţii merg în fiecare zi la repetiţii pentru concertul săptămânal de joi, în timp ce în zilele de vineri ţin concerte educative pentru elevi.

Todor s-a arătat surprins că instituţia primeşte critici prin presă şi spune că nu a primit până acum vreo cerere oficială din partea CJ Bihor de a organiza evenimente în aer liber. E drept, nici nu le-a iniţiat deoarece, spune el, acestea cer o logistică specială, şi necesită timp suplimentar de repetiţii.

Cât despre ieşirile în judeţ, Todor a mai arătat că Filarmonica de Stat Oradea se deplasează, de regulă de două ori pe an, în oraşe precum Marghita, Beiuş, Valea lui Mihai şi Săcuieni.

Filarmonicii de Stat din Oradea i s-a alocat anul acesta un buget de aproape 6,8 milioane lei.