Senatorul PSD de Bihor Florian Bodog se preocupă de bolnavii de autism. Constantând că România nici nu are o bază de date centralizată cu aceştia, dar şi că ONG-urile din domeniu vorbesc de aproximativ 30.000 de bolnavi, în condiţiile în care în ultimii trei ani numărul persoanelor cu autism s-a dublat, Bodog a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să ia măsuri pentru a asigura o viaţă cât mai normală acestor bolnavi.

"În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, în ţara noastră există doar un număr foarte mic şi insuficient de specialişti acreditaţi pentru tratamentul exclusiv al persoanelor cu autism, iar legislaţia care acoperă acest subiect este incompletă şi inadecvată. În ciuda ultimelor modificări, legislaţia este în continuare greoaie, iar decontarea terapiilor mai mult o iluzie", a spus Bodog. În plus, spune senatorul, legislaţia nu face referire la serviciile oferite adolescenţilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist, "ca şi cum aceştia nu ar exista".

Astfel, senatorul, totodată decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, cere ca în toate facultăţile de profil să fie introduse cursuri opţionale şi masterate care să ofere posibilitatea de specializare în domeniu.

În plus, dat fiind că statul nu se preocupă de diagnosticarea şi intervenţia precoce în vederea recuperării copiilor cu autism, Bodog l-a întrebat pe ministru care este strategia pe care o are în vedere pentru combaterea acestor deficienţe sistemice şi carenţe legislative severe, "astfel încât bolnavii de tulburări din spectrul autismului să beneficieze de tratamente noi şi de un cadru care să le protejeze drepturile şi să le ofere şansa incluziuni sociale, ajutându-i să devină persoane cât mai independente cu putinţă".