Scandalul iscat miercuri la CAS Bihor de bihoreanul Viorel Paşca, supranumit "Bunul samaritean", care a dus patru bolnavi pe targă la sediul instituţiei, a fost dezbătut şi în şedinţa Guvernului. Taman în debutul şedinţei, deci când jurnaliştii erau prezenţi, premierul Mihai Tudose l-a luat la rost pe ministrul orădean al Sănătăţii, Florian Bodog.
"Credeţi că mâine dimineaţă aş putea să aflu şi eu cine nu mai lucrează în sistem, începând de astăzi, de la Oradea? Am văzut nişte imagini pe Digi 24, mulţumesc televiziunii, înfiorătoare. Persoane cu handicap locomotor aduse, abandonate practic pe un hol, la coadă la nu ştiu ce comisia vieţii, care să stabilească nu ştiu ce sau să le dea nu ştiu ce. Am vorbit acum două săptămâni despre reducerea birocraţiei, nu despre reducerea pacienţilor prin târâre pe jos pe-acolo. Cine a făcut nenorocirea asta?", i-a reproşat Tudose lui Bodog.
Ministrul a replicat că a discutat deja cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a aflat că situaţia s-a petrecut după ce două persoane au solicitat carduri de asigurare în numele altor persoane, fără a avea împuterniciri în acest sens şi fără a fi membri ai familiei. "Se pare că sunt şi implicaţii penale acolo, ştie şi Prefectura, până diseară vom avea un răspuns. Dacă e nevoie, mă duc acolo", a spus Bodog.
Premierul s-a ţinut tare, însă, şi, în acelaşi mod populist, i-a trasat o ultimă sarcină ministrului: "Până mâine dimineaţă îmi spui cine nu mai lucrează acolo, da? Dacă aşa a înţeles debirocratizarea, prin a-i aduce pe cei cu handicap locomotor să-i vadă, poate îl încurcăm". Bodog a răspuns afirmativ.
Tudose a mai spus că nu trebuie să fie neapărat un singur vinovat, ci pot fi şi mai multe capete care să cadă, iar ministrul nu a mai îndrăznit să-l contrazică. E de aşteptat, deci, ca circul dde la CAS Bihor de miercuri să se soldeze cu demiteri fără ca neapărat cei sancţionaţi să merite cu adevărat asta.
Cunoscut pentru adăpostul pentru bătrâni pe care îl are la Dumbrava, Viorel Paşca a dus, miercuri, patru pacienţi la sediul CAS Bihor, şi i-a lăsat pe holul instituţiei, imobilizaţi în tărgi. Paşca a recurs la acest gest extrem după ce, a explicat el, a cerut adeverinţe pentru nişte bătrâni care şi-au pierdut cardurile de sănătate, ca să-i poată duce la medic, şi i s-a spus că pacienţii trebuie să vină personal, chiar dacă au un handicap locomotor.