Săptămâna trecută, BIHOREANUL dădea în vileag faptul că Florian Bodog, senator PSD, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi pretendent la încă un mandat, a ajuns fraudulos profesor universitar şi conducător de doctorate, neîndeplinind condiţia minimă de a semna ca autor principal cel puţin 6 articole ştiinţifice cotate internaţional.

Dezvăluirea i-a picat greu decanului-senator care, deşi n-a avut niciun argument concret pentru a o contrazice, a început să pozeze ca victimă a unei campanii de "denigrare", făcând ce ştie mai bine: a cerut ajutorul prietenilor!

Probleme reale

La finalul primului mandat de decan al FMF Oradea, Florian Bodog trage cu disperare să-şi păstreze funcţia după ce a pierdut alegerile pentru fotoliul de rector al Universităţii. În articolul "Bodog cel mic", publicat săptămâna trecută, BIHOREANUL a dezvăluit că, în timp ce şi-a eliminat din cursa pentru decanat cel mai redutabil concurent, pe urologul Gheorghe Bumbu, sub pretextul că acesta nu şi-a scris CV-ul în format european, Bodog are el însuşi probleme grave de CV, privind nu forma, ci chiar conţinutul său.

În 2013, ca să ajungă profesor universitar şi conducător de doctorate, s-a folosit de o listă de lucrări care nu satisface standardele minime impuse de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare: deşi CNATDCU cere ca pretendentul să fie autor principal la măcar 6 articole cotate ISI, adică indexate în baze de date internaţionale, Bodog a semnat în această calitate doar 3 din cele 12 articole ISI pe care şi le-a trecut în CV.

Dezvăluirea l-a pus în încurcătură. Cu eticheta de impostor, riscă să piardă şefia FMF, chiar dacă eliminarea lui Bumbu a regizat-o perfect. Săptămâna trecută, juriştii Universităţii au respins de altfel contestaţia pe care urologul a făcut-o la decizia consiliului FMF de a-i invalida candidatura, pe motiv că regulamentele interne nu prevăd posibilitatea unei astfel de contestaţii. Astfel, la concursul pentru funcţia de decan, programat între 10 şi 14 iunie, se vor prezenta doar cei doi pretendenţi avizaţi: Bodog şi naşul uneia din cele două fiice ale sale, Adrian Maghiar.

Mai grav este însă că Bodog riscă, dacă nu-şi dovedeşte dreptul la cele două titluri, să le piardă pe ambele, iar odată cu ele şi influenţa, şi câştigurile aferente.

Profesor pe adeverinţă

În timp ce a refuzat orice discuţie cu BIHOREANUL, Bodog a publicat marţea trecută pe blogul propriu un text lapidar, intitulat "Nu am nimic de ascuns legat de cariera mea academică", în care susţine că acuzaţiile care i s-au adus sunt mincinoase şi că a respectat condiţiile legale de promovare.

"Vreau să spun răspicat: nu încerc să ascund problemele "grave" din CV-ul meu pentru că nu am nicio problemă", zice senatorul PSD, fără însă a răspunde acuzaţiilor. Mai mult, deşi a fost solicitat şi de alte publicaţii, Bodog nu le-a prezentat nici acestora argumente în favoarea nevinovăţiei sale, pretinzând doar că deţine de la revistele în care a publicat adeverinţe conform cărora el ar fi autorul principal al articolelor.

Pe lângă faptul că nici pe acestea nu le-a făcut publice, n-a explicat însă cum ar putea nişte banale adeverinţe, fără nicio valoare, să fie mai presus de lege...

Atac la BIHOREANUL

În finalul postării, Bodog a anunţat că a cerut Senatului Universităţii înfiinţarea unei comisii care "să analizeze respectarea condiţiilor legale în cazul dosarelor mele de concurs", pretenţie ce pare o simplă încercare de a se "acoperi". Amic cu preşedintele Senatului, Sorin Curilă, cu care s-a susţinut reciproc în alegerile din Universitate, decanul caută, de fapt, ca o comisie "internă" să-l declare nevinovat.

Ce nu spune Bodog e că, dacă voia cu adevărat să demonstreze că nu are nimic de ascuns, ar fi cerut o verificare din partea CNATDCU, singurul for abilitat să cerceteze justeţea titlurilor universitare, nu de către Senatul orădean, care chiar dacă i-ar constata impostura, nu l-ar putea sancţiona în niciun fel.

Daniel Paşca, Universitatea din OradeaSolicitarea sa a dezbinat de altfel Senatul. Cererea lui Bodog a fost pusă pe ordinea de zi a şedinţei de lunea trecută, pentru formarea comisiei pledând însuşi Curilă. În plus, solicitarea a fost un prilej ca noul cancelar, Daniel Paşca (foto), să atace dur BIHOREANUL, susţinând că denigrează pe nedrept întreaga instituţie. În timp ce unii colegi i-au ţinut isonul, alţii s-au indignat, părăsind şedinţa, aşa că forul a rămas fără cvorum şi a trebuit să amâne dezbaterea pentru următoarea întâlnire, pe 21 iunie.

Mai rămâne de văzut dacă până atunci nu se pronunţă însă CNATDCU, sesizat de BIHOREANUL. Pentru că, aşa cum a dovedit în atâtea alte rânduri, Universitatea nu are nici voinţa, nici capacitatea să se cureţe singură...

Citiţi şi articolul: Bodog cel Mic: Suspectat că şi-a plagiat teza doctorat, decanul Florian Bodog şi-a obţinut fraudulos şi titlul de profesor