Senatorul PSD de Bihor Florian Bodog i-a cerut premierului Victor Ponta să deblocheze proiectul de modificare a Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care, dacă ar fi adoptat, ar duce la interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise şi interzicerea accesului minorilor în localurile unde se fumează.

Printr-o întrebare adresată lui Ponta luni, Bodog vrea să afle dacă Guvernul are "vreun motiv politic, administrativ sau de orice natură care să menţină actuala situaţie de blocaj la nivel legislativ". "V-aş ruga să întreprindeţi toate demersurile necesare la nivel guvernamental pentru interzicerea cât mai urgentă a fumatului în spaţiile publice", i-a mai transmis senatorul premierului.

Propunerea legislativă în cauză prevede interzicerea completă a fumatului în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private. De asemenea, interzice accesul tinerilor sub 18 ani în barurile, discotecile, restaurantele şi în alte unităţi cu destinaţie similară, organizate exclusiv pentru fumători. "În contextul actual, cu gândul la victimele tragediei din Clubul Colectiv din Bucureşti, dar şi la viitorul şi sănătatea generaţiilor tinere din România, oportunitatea unei asemenea măsuri devine şi mai evidentă", mai transmite Bodog.

Senatorul citează şi studii medicale care arată că un nefumător care stă într-o cameră cu alte persoane care fumează suferă o intoxicaţie ca şi cum ar fi fumat el însuşi o ţigară, pentru fiecare oră petrecută împreună cu fumătorii. Aşa se explică faptul că oameni care nu au fumat niciodată activ, dar au fost expuşi sistematic fumului de tutun au dezvoltat diferite forme de boli cardiovasculare şi bronhopulmonare, inclusiv cancer.