În plenul Senatului de miercuri, social-democratul Florian Bodog a criticat vehement proiectul legii privind prevenţia în sănătate. Senatorul PSD de Bihor a susţinut o declaraţie politică intitulată "Prevenţia în sănătate nu se face prin amenzi şi birocratizare", în care a spus că poate fi de acord cu dezideratul prevenţiei în sănătate şi cu faptul că prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor, dar nu şi cu "maniera politicianistă în care a fost abordat acest subiect de către cei din PNL" ori cu introducerea de "coerciţii financiare pentru pacienţii "indisciplinaţi"".

"Ca medic şi ca un om cu viziune de stânga, nu mi se pare normal şi uman să umilim oamenii şi să instituim prin lege coerciţii financiare pentru bolnavi. Stau să mă întreb în ce ţară trăim dacă principala grijă a autorităţilor este să umble după bolnavi ca să încaseze de la aceştia amenda neplătită? Mai mult, există multe patologii ale căror tratamente impun costuri ridicate ce nu pot fi suportate de români. Oare de unde va putea plăti un bolnav sau familia acestuia amenda preconizată de PNL, când poate unii nu-şi pot asigura nici măcar minimul necesar pentru un trai decent?", se întreabă Bodog.

Criticând abordarea "lipsită de compasiune", senatorul PSD spune că liberalii nu se gândesc cum să asigure tratamente inovatoare, ci doar cum să facă rost de bani. De asemenea, Bodog nu consideră că este eficientă înfiinţarea unei noi agenţii guvernamentale, mai precis a celei de Prevenţie în Sănătate, prevăzută în proiectul de lege.

"Pe scurt, propunerea PNL este neconstituţională, ambiguă şi orientată împotriva intereselor pacienţilor! Înainte de a crea sancţiuni pentru bolnavii care nu se prezintă la medic, trebuie să ne asigurăm că aceştia au la dispoziţie infrastructura medicală dezvoltată în toată ţară. Asta ar trebui să ne preocupe pe toţi, inclusiv pe cei din PNL, nu să mai înfiinţăm nişte agenţii şi să mai punem pe funcţii nişte oameni de partid", a concluzionat parlamentarul, declarând vehement că nu va susţine o astfel de lege.

De altfel, PSD a cerut PNL să îşi retragă acest proiect de lege, pe motiv că este "profund neconstituţională". Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că dacă legea va trece de votul Parlamentului, PSD o va ataca la Curtea Constituţională.

Proiectul de lege promovat de liberali stabileşte că toţi românii au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Dacă vor contribui la menţinerea sănătăţii lor, beneficiarii acestor programe vor putea beneficia de stimulente financiare ce vor fi transferate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un cont personal de economii. În schimb, cei care vor refuza participarea la programele de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor care ar putea fi prevenite.

Dintre parlamentarii bihoreni, iniţiativa este susţinută de liberalii Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Gheorghe Costin, Lucia Varga, Valeriu Boeriu, Gavrilă Ghilea, şi de Adrian-Miroslav Merka (minorităţi) şi Biró Rozalia (UDMR).