“În ședința de Guvern de astăzi am adoptat o hotărâre importantă prin care dorim să ușurăm viața pacienților din România. Este vorba despre eliminarea comisiilor de experţi de la nivelul caselor județene de asigurări şi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care aprobă tratamentele medicale, o măsură prevăzută în Programul de guvernare și care este așteptată de către foarte mulți români”, a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Astfel, persoanele care suferă de afecțiuni grave sau de boli rare vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate, promite ministrul. 

“După modificările stabilite astăzi, pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menționate, în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrative”, susţine Bodog.

În prezent, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) medicamentele sunt aprobate de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și de Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, în diverse arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, etc.

Potrivit anunţului făcut de ministrul Sănătăţii, până la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, adică 1 martie 2017, comisiile actuale vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în aşa fel încât, de la data stabilită să se poată intra pe prescripţie directă.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că actul normativ "face dreptate'', pentru că desființează comisile de specialitate ''care hotărau aprobarea sau nu a anumitor dosare''.