În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a-i retrage definitiv lui Florian Bodog dreptul de a coordona lucrări de doctorat, cei 14 doctoranzi de la Oradea care se aflau sub îndrumarea lui vor trebui să îşi caute noi conducători, din Oradea sau din ţară.

„Aştept sentinţa şi o punem în practică, legea nu se discută, se aplică. Doctoranzii vor fi transferaţi, conform dorinţei lor, în IOSUD (n.r. Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat), Universitatea din Oradea sau în alte centre din ţară”, a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, pentru BIHOREANUL.

Dacă noii coordonatori nu vor fi de acord cu cercetările deja făcute, doctoranzii vor pierde studiul elaborat până acum. „Totul depinde de noul conducător de doctorat, pentru fiecare doctorand în parte. Ar putea să păstreze tema de cercetare şi să li se recunoască ce au făcut, dar se poate ca noul conducător să readapteze activitatea de pregătire în doctorat, inclusiv cu schimbarea temei, care poate fi schimbată o dată pe parcusul studiului doctoral”, a precizat Bungău.

Pe de altă parte, însă, Universitatea nu ia încă nicio măsură faţă de Bodog, aşa că acesta rămâne prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Rectorul a precizat că, după ce va primi hotărârea ÎCCJ, va cere un punct de vedere juriştilor Universităţii.

„O să întreb Biroul Juridic, să vedem cum se abordează din punct de vedere al statutului de cadru didactic şi de funcţie didactică. Legislaţia ne va spune ce trebuie să facem”, a declarat Bungău.

Întrebat dacă, din punct de vedere moral, Bodog este în continuare compatibil cu funcţia de prodecan al FMF Oradea, rectorul a evitat să ofere un răspuns franc: „Vom aplica orice scrie în dispoziţia de retragere a abilitării”.

Reamintim că Înalta Curte a decis marţi, definitiv, că Florian Bodog nu mai are dreptul să coordoneze doctoranzi şi i-a retras abilitarea, deoarece nu a îndeplinit criteriile minime prevăzute de lege pentru obţinerea acestui titlu academic.