Revista financiară şi de business Forbes a publicat în această lună topul celor mai bogaţi români. Datele prezentate în Top 500 de miliardari români diferă, însă, faţă de cele realizate de revista Capital pentru Top 300 milionari, diferenţele provenind cel mai probabil din modul de calcul al averilor deţinute de bogaţii ţării.

Potrivit revistei Forbes, cel mai bogat bihorean este Zoltan Teszari, fondatorul companiei RCS&RDS, care are o avere estimată de 360-370 milioane de euro. Teszari ocupă acelaşi loc în clasament ca în 2011.

Următorii miliardari bihoreni din top sunt fraţii Micula, a căror avere a scăzut cu 95 milioane de euro faţă de anul trecut, plasându-i pe locul 28 faţă de 15. Forbes a estimat averea fraţilor la 110-120 milioane de euro şi menţionează că aceştia se află pe locul 5 în topul datornicilor la stat.

Pe locul 118 în Topul miliardarilor români, Forbes clasează familia Tomele, în frunte cu Ioan Tomele, deţinătorul companiei distribuitoare de materiale de construcţii Tiger Amira. Cu afaceri în comerţ şi industrie, familia are o avere estimată la 35-37 milioane de euro şi îşi păstrează acelaşi loc în top ca anul trecut.

În scădere cu patru locuri în top, tot pe locul 118 a fost clasat Alexandru Mudura, deţinătorul centrului comercial Lotus Center, care are, conform Forbes, o avere estimată la 35-37 milioane de euro.

În acelaşi top, Beniamin Rus, patronul firmei Selina, este prezentat ca fiind "unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Bihor". Forbes a evaluat averea lui la 30-32 milioane de euro şi l-a plasat pe locul 139 în top, cu trei locuri mai sus ca anul trecut, dar clasat la egalitate cu alţi afacerişti care au o aceeaşi avere, printre care şi Elan Schwartzenberg.

Publicaţia îl plasează pe locul 154 în top, în urcare cu nouă locuri faţă de anul trecut pe Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast, care are o avere de circa 28-30 milioane de euro.

Pe locul 276 în clasament, împărţit cu alţi afacerişti, se află proprietarul firmei Nutrientul, Iosif Pazuric, în scădere cu câteva locuri faţă de anul trecut şi cu o avere estimată la 15-16 milioane de euro.

Ultimul bihorean din topul Forbes este fostul prefect Gavrilă Ghilea, preşedinte interimar al PDL Bihor, care împarte locul 421 cu alţi milionari în euro. Revista financiară i-a estimat averea la 8-9 milioane de euro, în creştere faţă de anul trecut. De altfel, din 2011, Ghilea a urcat 41 de poziţii în Topul miliardarilor români, având cea mai spectaculoasă urcare dintre bogătaşii din Bihor.

Pe de altă parte, publicaţia l-a trecut în Topul ieşirilor din 2012 pe orădeanul Florin Panea, patronul grupului de magazine Leonardo, care anul trecut avea o avere de 7 milioane de euro, însă în acest an n-a mai prins topul bogaţilor, după ce s-a confruntat cu problema reorganizării companiei sale.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"