Fost şef al Poliţiei Române, în prezent secretar de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu este un plagiator. Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că peste 150 de pagini din lucrarea lui de doctorat sunt plagiate, fiind copiate cuvânt cu cuvânt din alte cărţi.

Într-un articol publicat luni pe site-ul Press One, Şercan arată că Despescu, numit în funcţie de Guvernul Orban la 29 noiembrie 2019, a folosit cel puţin patru surse bibliografice majore pentru a copia în doctorat.

Bogdan Despescu şi-a început studiile doctorale în 2007, când ocupa funcţia de adjunct al şefului IPJ Buzău, şi a obţinut titlul de doctor în iulie 2010, cu lucrarea "Criminalitatea în domeniul achiziţiilor publice". Coordonatorul său a fost profesorul Ioan Dascălu.

Potrivit Emiliei Şercan, teza conţine fragmente copiate din cel puţin trei cărţi şi un raport al Societăţii Academice din România. În total, au fost depistate 157 de pagini plagiate, din totalul de 345 de pagini.

Fireşte, împricinatul neagă vehement furtul intelectual! "Mă consider un poliţist corect, de aceea admit, fără să-mi fie teamă, ca şi un jurnalist corect să aibă dreptul să investigheze un anumit subiect pentru aflarea adevărului. (...) Lucrarea mea, o spun cu toată modestia, a servit la îmbunătăţirea legislaţiei din România în materia achiziţiilor publice şi a eficientizat activitatea Poliţiei în combaterea criminalităţii economice", a declarat Despescu.

"Discipoli" în plagiat

Doctoratul lui Despescu "miroase" a furt de la început. Introducerea conţine paragrafe care se regăsesc şi în alte cărţi, iar una dintre ele este teza de doctorat semnată de fostul inspector şef adjunct al Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş. În prezent pensionar, Brîndaş a fost schimbat din funcţie după ce l-au „săltat” procurorii DNA, acuzându-l de corupţie. În 2016, acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar anul trecut a ieşit din puşcărie. 

Brîndaş şi-a dat doctoratul înainte de a avea probleme penale. În decembrie 2010, el a susţinut public teza, la Academia de Poliţie, deci cu câteva luni mai târziu decât Despescu. În schimb, bihoreanul l-a avut coordonator pe acelaşi Ioan Dascălu.

Aşadar, cum Despescu şi Brîndaş ar fi lucrat în aceeaşi perioadă la doctorate, cu acelaşi supraveghetor, şi au pagini identice, cel mai probabil ambii au copiat dintr-o altă carte, rămasă deocamdată nedepistată.

Cartea cărţilor

Aceasta nu este singura intersectare cu numele lui Brîndaş în plagiatul lui Despescu. Potrivit dezvăluirii din Press One, 9 pagini din teza secretarului de stat sunt plagiate din cartea "Combaterea corupţiei", semnată de Ioan Dascălu, Nicolae Ghinea, Florin Popa, Bogdan Ciobanu şi Cătălin Şerban, care a apărut în anul 2008 la editura Sitech din Craiova.

Interesant este că acest volum are pagini identice cu cartea "Managementul investigării infracţiunilor de corupţie", semnată de Nicolae Ghinea şi Ioan Brîndaş, care a apărut tot în anul 2008, dar la editura Duran’s Trade din Oradea. "Cele două cărţi au un numitor comun: Nicolae Ghinea, fost profesor la Academia de Poliţie. Cele două cărţi, apărute în acelaşi an la edituri diferite, au porţiuni consistente care sunt identice, ceea ce indică clar fie o situaţie de plagiat, fie una de autoplagiat", scrie Press One.

Care este legătura între Ghinea şi Brîndaş, cum au ajuns cei doi să semneze împreună cărţi şi, după cum se vede, să plagieze, doar ei ştiu. Cert este că această nouă dezvăluire a jurnalistei Emilia Şercan confirmă că în Poliţie este doldora de infractori. Cel puțin la nivel intelectual...