Luptele politice continuă la Consiliul Judeţean Bihor. Şedinţa ordinară a lunii februarie, pe a cărei ordine de zi se afla bugetul de venituri, cheltuieli şi investiţii pe anul 2018, nu s-a putut ţine, joi, din lipsă de cvorum, după ce aleşii PNL au decis să o boicoteze.

După cum se ştie, de câteva luni, puterea şi opoziţia din CJ Bihor au acelaşi număr de voturi, câte 17, după ce Ana Maria Tiron a fost înlăturată de PSD, iar liberalii au refuzat să-l valideze pe următorul consilier de pe listă.

Buget în cumpănă

Astfel, cu doar 17 consilieri judeţeni prezenţi – ai UDMR, PSD şi ALDE – şedinţa nu s-a putut ţine. Preşedintele Pásztor Sándor a anunţat o nouă şedinţă, extraordinară, care se va ţine luni, 19 februarie, de la ora 11. Acesta a subliniat că, potrivit legii, unităţile administrativ teritoriale sunt obligate să-şi voteze bugetele în termen de 45 de zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial.

"Dacă nu este votat în 45 de zile probabil vom avea probleme serioase cu salariile. Vom putea folosi alte resurse financiare, care nu ne sunt suficiente", a spus Pásztor. Potrivit legii, până la aprobarea noului buget, Finanţele sistează alimentarea cu cote şi sume defalcate de la bugetul de stat, plăţile putându-se efectua doar în limita veniturilor proprii încasate. Or, în cazul CJ Bihor, acestea sunt foarte mici.

Pe lângă bugetul judeţului, Pásztor a subliniat că pe ordinea de zi se mai aflau câteva proiecte importante, între care extinderea cu 30 de paturi a unităţii de asistenţă medico-socială de la Popeşti, demolarea unor construcţii de pe terenurile CJ Bihor din Oradea, care ar urma să facă loc unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic şi unui campus şcolar pentru copii cu nevoi speciale.

Şah la putere

În cadrul întâlnirii eşuate din Sala Mare, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a vorbit despre refuzul consilierilor PNL de a-l valida pe consilierul PSD Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron.

"Iată că astăzi consilierii PNL nu participă din nou la şedinţă. Nu este pentru prima dată, au un număr foarte mare de absenţe în acest mandat. Niciunul dintre ei nu şi-a motivat absenţele. Sigur, nu pot fi azi toţi cei 17 bolnavi sau în delegaţie. Motivul real este că nu doresc să-l valideze pe cel de-al 18-lea consilier al alianţei PSD, ALDE, UDMR, deşi instanţa impune acest lucru", a spus Mang.

Mang a citat din sentinţa dată pe 2 februarie de Tribunalul Bihor, instanţă care a dispus că liberalii sunt obligaţi să-l valideze pe Szatmari, care îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi consilier judeţean. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

"Nu ştim care ar fi motivele de recurs. Mie mi se pare foarte clar ceea ce s-a specificat în sentinţa Tribunalului, că nimeni nu este deasupra electoratului", a spus Mang.

Ameninţaţi cu "penalul"

De asemenea, liderul PSD Bihor a ameninţat cu plângeri penale. "Am discutat cu domnul Szatmari. Ne rezervăm dreptul de a face plângere penală împotriva fiecărui consilier PNL pentru abuz în funcţie", a spus acesta.

În argumentaţia sa, vicepreşedintele CJ Bihor a spus că inclusiv consilieri PSD au fost condamnaţi cu amendă penală fiindcă au refuzat, fără motiv, validarea unui alt consilier. "Există situaţii în care consilierii PSD şi mi se pare şi de la ALDE au primit amendă penală când nu au fost de acord cu validarea unui consilier. Există precedent chiar şi în Bihor. Amenda penală este consemnată în cazierul juridic. Eu trag speranţa totuşi că între cei 17 consilieri PNL vor exista şi oameni care nu vor mai tolera astfel de atitudini, că nu vor fi de acord să meargă în penal că aşa s-a decis la partid", a afirmat Ioan Mang.

În fine, vicepreşedintele Traian Bodea a caracterizat atitudinea consilierilor PNL drept "un act de laşitate". El a spus că PNL-iştii fac un joc politic şi vor să blocheze activitatea Consiliului Judeţean.