Şedinţa "de îndată" a Consiliului Judeţean, convocată de preşedintele Pásztor Sándor la ora 14, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, după ce consilierii PNL nu şi-au făcut apariţia în sală.

Este cea de-a doua întâlnire eşuată a consilierilor judeţeni pentru ziua de marţi, prima dintre ele fiind încheiată după ce liberalii n-au votat ordinea de zi ce conţinea proiectul privind validarea în funcţie a lui Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron.

Prea puţini fără PNL

Marţi, la ora 14, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean erau prezenţi doar cei 17 consilieri ai puterii, formate din UDMR, PSD şi ALDE, cele 17 fotolii ocupate în mod normal de consilierii liberali fiind libere.

"Şedinţa nu are cvorum. Vă atrag atenţia asupra materialului primit de la Prefectură, care practic stipulează obligativitatea validării (n.r. – viitorului consilier PSD, Adrian Szatmari, în locul Anei Maria Tiron, dată afară din partid). Nu se poate deteriora rezultatul unor alegeri prin astfel de metode. Nu este legal, nu este etic şi nu este normal", a spus Pásztor Sándor.

Preşedintele CJ a precizat că şedinţa "de îndată" a fost convocată imediat după ce şedinţa extraordinară de marţi, de la ora 11, a eşuat. "Am anunţat colegii, am adus-o la ora 14, să nu se aştepte foarte mult, am trimis încă o dată ordinea de zi. Absolut totul a fost regulamentar şi conform legii, aşa cum s-a întâmplat şi la şedinţa de la ora 11", a spus Pásztor în plen.

"Vor răspunde în faţa oamenilor"

Cum la ora 14 nu exista cvorumul necesar pentru ca şedinţa Consiliului Judeţean să aibă loc, Pásztor a anunţat că va convoca o alta, extraordinară, miercuri, de la ora 10. "Poate ne vom juca aşa. Mâine, dacă nu se vine, vom găsi altă variantă. Sunt ferm convins că cei care fac ce fac fără motiv vor răspunde în faţa oamenilor", a spus şeful CJ.

De asemenea, acesta a făcut declaraţii despre motivele pentru care liberalii vor amânarea proiectului referitor la validarea noului consilier PSD: "Dânşii pot vota cum doresc, dar ştiu foarte bine că există consecinţele nevalidării. Ei nu vor să se exprime, ştiu că dacă se exprimă au consecinţe. Fac tot posibilul să nici nu-şi dea votul".

Liberalii o ţin pe a lor

Contactat de BIHOREANUL, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, a spus că preşedintele CJ îi tratează pe aleşii liberali "ca pe nişte copii mici".

"Am avut o discuţie ieri (n.r. luni) cu dânsul şi ordinea de zi nu conţinea punctele suplimentare, respectiv validarea consilierului PSD. Din punctul meu de vedere, trebuia să supună la vot şi varianta aceea a ordinii de zi, fără suplimentare, şi atunci trecea şi bugetul şi salariile", a spus Avrigeanu.

Liderul PNL a susţinut că partidul de opoziţie îşi va exprima votul asupra validării sau nu a lui Adrian Szatmari în demnitatea de consilier judeţean la următoarea şedinţă ordinară de CJ, nu în şedinţe "de urgenţă, extraordinare, nemaipomenite". "De fiecare dată, sub pretextul urgenţelor, se introduc pe ordinea de zi tot felul de proiecte. Din câte ştiu eu, validările se fac în şedinţe ordinare. Nu ştiu de unde atâta grabă…", a mai precizat Avrigeanu.

Boicot şi miercuri…

De asemenea, acesta a reiterat că preşedintele CJ Bihor putea să pună interesele judeţului pe primul loc şi să amâne votarea noului consilier dacă dorea aprobate proiectele referitoare la noile salarii ale angajaţilor CJ, respectiv referitoare la modificările privind proiectul Drumului Apuseni.

"Repet, dânsul nu are interesul judeţului Bihor în gând, ci alte interese mărunte. Dacă domnul preşedinte ar fi fost interesat de salariile angajaţilor - pe care aceştia le vor primi, dar nu modificate - ar fi promovat ordinea de zi iniţială şi vă spun sigur toate ar fi fost promovate", a încheiat liderul opoziţiei.

Întrebat de BIHOREANUL, Avrigeanu a spus că aleşii PNL nu se vor prezenta miercuri la şedinţa extraordinară, căci "nu acestea sunt urgenţele judeţului Bihor".

Până acum, consilierii PNL din Consiliul Judeţean au blocat validarea lui Adrian Szatmari în patru şedinţe, votând de două ori împotriva ordinrii de zi, respectiv de alte două ori neprezentându-se la şedinţă. După cum se ştie, raportul de forţe în CJ Bihor este acum de 17 consilieri ai UDMR, PSD şi ALDE, împotriva a tot atâţia consilieri PNL.