Aflaţi la 40 de kilometri de Oradea şi la 20 de spitalele din Marghita ori Aleşd, cei 3.500 de locuitori din Brusturi n-au voie să se îmbolnăvească ori să se accidenteze în afara orelor de program ale celor doi medici de familie care nu domiciliază în comună. Motivul? N-au un centru medical de permanenţă.

În toamna lui 2012, consilierii locali au decis să înfiinţeze un soi de dispensar non-stop, în care medicii să facă de gardă ca într-un spital, putând deservi şi comunele vecine, Derna şi Spinuş, aflate în aceeaşi situaţie. Hotărârea n-a fost însă aplicată niciodată, căci Primăria n-a alocat niciun leu în acest scop, aşa că cele două doctoriţe au vrut să preia iniţiativa şi să înfiinţeze centrul pe cont propriu. Atâta doar că s-au lovit de încăpăţânarea primarului, hotărât să nu lase pe nimeni să culeagă laurii unei astfel de "realizări"...

Şi sărac, şi cu pretenţii

Din stradă, dispensarul sătesc din Brusturi pare unul acătării. Clădirea renovată în exterior, cu termopane, este folosită însă doar la o treime din capacitate, având un cabinet medical de familie împărţit de două doctoriţe, unul de stomatologie şi unul de oftalmologie. Restul sălilor zac nefolosite şi nereparate de peste două decenii.

În urmă cu un an şi jumătate, când au decis, în unanimitate, să înfiinţeze un centru medical de permanenţă, aleşii locali s-au gândit, firesc, că dispensarul era cel mai potrivit loc, dar de atunci Primăria n-a alocat niciun leu pentru a moderniza sălile de consultaţie şi de tratament conform standardelor. "N-am avut bani", explică primarul liberal Ioan Petruţ. Că a fost şi lipsă de interes la mijloc o dovedeşte singur, recunoscând că nici nu s-a dus vreodată la Direcţia de Sănătate Publică pentru a afla concret ce dotări ar fi necesare. "Am sperat la ajutor de sus", se scuză edilul, de parcă însuşi ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să se grijească de sătenii lui...

"Cu ce bani?"

Văzând că Primăria nu face nimic, în această primăvară cele două doctoriţe din comună, Viorica Vancea şi Ioana Roman, au decis să-l înfiinţeze ele. În primă fază, l-au proiectat într-un spaţiu comercial pe care consilierul PPDD Gheorghe Oros s-a oferit să-l închirieze gratis.

08_Gheorghe_Oros_bihoreanul.jpgDar, cum pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă era nevoie de o Hotărâre a Consiliului Local, iar aleşii comunei au respins prin vot această variantă, luna trecută doctoriţele au revenit cu o a doua solicitare, propunând înfiinţarea unităţii în cabinetul concesionat de ele şi în alte încăperi din dispensar. Vancea şi Roman s-au obligat chiar să suporte cheltuielile de amenajare, iar cum salariile personalului medical urmează să fie plătite de CAS, scuteau Primăria şi de povara aceasta.

Primarul însă nu mai vrea să pună noul proiectul pe masa consilierilor, pe motiv că este susţinut tot de PPDD-işti. "Noi am hotărât că facem centrul în urmă cu doi ani şi l-om face, dar Primăria, nu altcineva!", a motivat edilul, convins că oamenii lu' domnu' Dan urmăresc interese meschine. "Cu ce bani vor amenaja doctoriţele? Că şi hidrofor le-a cumpărat tot Primăria! Vă zic eu, e mâna lui Oros, care vrea să se laude în comună că el a făcut Centrul. Dar nu-şi face el campanie pe banii Primăriei!", zice Petruţ.

PPDD-istul vizat spune însă că nu caută decât binele localnicilor. "Nu am nicio intenţie să candidez la Primărie", zice Gheorghe Oros (foto).

Facem!

08_Viorica-Vancea_bihoreanul.jpgCă neînţelegerile politice blochează un proiect necesar e clar ca lumina zilei, chit că pe săteni nu-i interesează cine ar "tăia panglica". Cât de absurdă e situaţia a ieşit la iveală joia trecută, când BIHOREANUL s-a dus la Brusturi şi abia atunci, pentru prima oară, primarul a stat de vorbă cu una din cele două doctoriţe. "Când am fost la Primărie să cer hotărârea veche pentru înfiinţare a centrului, ca să o duc la DSP şi să văd ce avem de făcut, secretara Consiliului mi-a spus că n-o găseşte. Atunci cum puteam vorbi cu primarul, dacă nici un act nu pot primi?", s-a întrebat doctoriţa Viorica Vancea (foto).

Abia după ce i-a explicat că centrul nu ar avea nevoie, pe lângă cabinetul deja existent, decât de încă două săli zugrăvite şi alimentate cu apă, primarul s-a convins că ideea colaborării cu doctoriţele ar fi bună. "Facem! Luăm bani de altundeva şi cu asistaţii sociali terminăm rapid treaba", a promis pe loc edilul, adăugând că, în baza vechii hotărâri din 2012 va amenaja sălile, în timp ce doctoriţele vor rezolva partea birocratică, astfel încât centrul să fie deschis cât mai iute. "Dar să se ştie clar: Primăria l-a făcut!", a concluzionat edilul. Că, deh, aşa-i în politică: degeaba eşti bun, dacă nu ştie lumea...