Anul acesta, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea a intrat pentru prima oară într-un program de boli cardiovasculare al Compartimentului de Explorări Funcţionale şi Invazive (Angiografie) al Ministerului Sănătăţii.

Programul permite realizarea gratuită a angiografiilor, pentru persoanele asigurate, prin finanţare de la Minister. "A fost implementat de săptămâna trecută şi este valabil până la sfârşitul anului. În fiecare an Ministerul alocă o anumită sumă pentru aceste analize, iar începând de anul acesta şi Spitalul Judeţean a fost inclus printre beneficiari", a declarat Florian Bodog, managerul spitalului.

Investigaţiile se realizează pentru pacienţii internaţi, la indicaţia şi solicitarea medicului specialist.

Angiografiile sunt făcute în principal pentru studierea vaselor inimii, plămânilor, celor ale creierului, măduvei spinării, ale membrelor şi viscerelor (rinichi, mezenter). Cu ajutorul lor se pot depista leziunile arteriale sau anevrismele. Înaintea unei intervenţii chirurgicale, o angiografie dă posibilitatea studierii raporturilor anatomice între vase şi leziunea de operat.