Pacienţii internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, din judeţul Călăraşi, primesc să mănânce pâine şi eugenii înmuiate, salam mărunţit şi margarină, toate puse în castroane de metal, informează Mediafax.ro.

Imagini cu şocantele "meniuri" care constituie hrana bolnavilor au fost publicate, vineri, pe Facebook de un bărbat din Călăraşi. Imaginile au fost realizat în blocul alimentar al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Călăraşi, Marinela Voievozeanu, a declarat, la Digi 24, că este vorba despre resturi alimentare, însă, spune ea, în cazul bolnavilor de acest tip "mâncarea trebuie să fie pasată".

"În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a dezvoltării fizice şi mentale, au probleme în ceea ce priveşte hrănirea, iar bolurile acelea în care pâinea era înmuiată au fost micul dejun, cu salamul respectiv şi margarină pentru că au probleme de masticaţie şi glutiţie. Nu este un caz singular. În ţară şi în lume se practică în spitalele cu bolnavi neuropsihici acest protocol alimentar", a spus Voievozeanu. 

Tot ea a mai spus că pacienţii spitalului din Călăraşi au avut la micul dejun pâine înmuiată, bucăţi de salam tăiate mărunt şi margarină. 

Întrebată şi dacă ar consuma astfel de mâncare, purtătoarea de cuvânt a CJ Călăraşi a avut un răspuns şocant: "dacă nu aş avea discernământ, cred că da".

O bucătăreasă a centrului ar fi spus, potrivit, Mediafax: "Ce primim, aia dăm". 

În ciuda declaraţiilor menite să calmeze opinia publică, Consiliul Judeţean Călăraşi şi Direcţia de Asistenţă Socială din acelaşi judeţ au pornit anchete interne.