Propusă deja de municipalitatea orădeană, în scris, Ministerului Finanţelor, măsura supraimpozitării clădirilor neîngrijite şi abandonate are toate şansele să intre în Codul Fiscal, aflat deocamdată în dezbatere, şi care ar putea intra în vigoare în 2015.

Abandonezi, plăteşti!

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că premierul Victor Ponta a fost de acord cu această propunere într-o şedinţă de lucru între reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), al cărei preşedinte executiv este edilul Oradiei, şi primul-ministru însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea, care a avut loc marţi la Craiova.

"Este o măsură care nu urmăreşte să aducă bani suplimentari la bugetele locale, ci să-i determine pe proprietari să-şi îngrijească clădirile sau să le vândă. Spre exemplu, în Oradea, în această situaţie sunt Alumina, Înfrăţirea, Avântul şi alte clădiri vechi în stare avansată de degradare. Acesta ar fi un instrument important care ne-ar permite să reabilităm într-o formă accelerată oraşele noastre", a declarat edilul, joi, într-o conferinţă de presă.

Credite pentru faţade

În aceeaşi întâlnire de lucru, Bolojan, în calitate de reprezentant al AMR, a cerut Guvernului să finalizeze procedurile necesare pentru ca proprietarii să poată contracta credite cu dobândă subvenţionată pentru reabilitarea faţadelor deteriorate ale clădirilor, aşa cum prevede "Legea Udrea" (153/2011).

"Deocamdată proprietarii nu pot contracta credite subvenţionate, aşadar am cerut Guvernului să creeze cadrul necesar. Mai exact, Ministerul Finanţelor trebuie să selecteze băncile, iar Ministerul Dezvoltării să elaboreze regulamentul pentru acordarea creditelor. Prin cei doi demnitari prezenţi la discuţie, Guvernul s-a angajat să facă acest lucru", a mai precizat Bolojan, amintind că, în Oradea, Consiliul Local a votat o listă de clădiri care pot fi ajutate cu credite de către Primărie, însă doar deoarece acestea sunt declarate monument istoric.

Oraşe în pierdere

În şedinţa de la Craiova, Asociaţia Municipiilor din România a cerut Guvernului şi creşterea la loc a cotei din impozitul pe venit global (IVG) ce revine administraţiei locale, scăzută de Emil Boc în perioada recesiunii. "Între 2008 şi 2012, cota IVG a scăzut de la 47,5% la 41,75% ceea ce a însemnat că, anual, veniturile bugetului local s-au diminuat cu 2,5 milioane de euro. Acum nu mai există motivaţii ca veniturile noastre să fie amputate sub această formă", a spus Ilie Bolojan.

Totodată, Bolojan a adus în discuţie şi faptul că, din acest an, taxa judiciară de timbru, pentru operaţiunile de vânzare-cumpărare, nu mai intră integral în bugetul local, ci şi în bugetul de stat: 30% din aceasta înainte de 1 iulie, respectiv 45% după această dată. "Practic, aproape jumătate din această taxă a fost transferată la bugetul de stat. La nivelul Oradiei, această pierdere este de aproximativ 300-400.000 euro pe an", a explicat edilul.

Discuţii pe descentralizare

Primarul Oradiei a mai anunţat că AMF s-a arătat de acord cu proiectul Guvernului de a schimba mecanismul de impozitare pe proprietăţi, care nu se va mai face diferenţiat în funcţie de proprietar (dacă acesta este persoană fizică sau juridică), ci în funcţie de destinaţia clădirii, dacă aceasta este spaţiu de locuit sau unul comercial. "Noi am spus că, în principiu, suntem de acord cu aceste modificări, cu o observaţie foarte importantă: ca primăriile să facă evaluările pe baza unui studiu de piaţă, pentru că de multe ori evaluările sunt făcute aşa cum doresc proprietarii", a spus Bolojan.

Tot la întâlnirea de lucru, Ilie Bolojan a cerut Guvernului să acorde sprijin şi în această iarnă oraşelor cu sisteme centralizate de încălzire, prin acordarea unei subvenţii.
De asemenea, cele două părţi au discutat despre continuarea procesului de descentralizare prin transferul către autorităţile locale a unor active precum baze sportive, casele de cultură, respectiv palatele copiilor. "Aceste transferuri s-ar face prin Hotărâre de Guvern pentru fiecare imobil în parte, şi nu prin lege. Probabil în perioada următoare vom asista la discuţii directe între autorităţile locale şi Guvern în acest sens", a adăugat Bolojan.

Citeşte despre propunerea de supraimpozitare a clădirilor abandonate în articolul: Taxa pe "părăseală": Ilie Bolojan propune majorarea de 5 ori a impozitelor pe proprietăţile industriale abandonate