Primarul Ilie Bolojan a anunţat, luni seară, că în Oradea a fost instalată cea de-a treia linie PCR, de testare pentru coronavirus, astfel că, în laboratoarele spitalelor orădene pot fi prelucrate până la 660 de probe pe zi. În premieră, edilul a anunţat şi că, dată fiind creşterea capacităţii de testare, angajaţii companiilor vor putea fi testaţi contra cost.
"Săptămâna trecută a fost instalată a treia linie de testare PCR Real Time, o donaţie către Spitalul Judeţean în valoare de 70.000 euro din partea companiei RCS-RDS. Mulţumesc companiei RCS-RDS şi tuturor celor care au contribuit cu donaţii către spitale. Sprijinul acordat ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţi", a scris Bolojan pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, noua linie, "a cărei capacitate de prelucrare a extractorului este de 16 probe pe şarjă" are un randament de "128 de teste pe zi, în condiţii normale" şi a fost instalată lângă cea de-a doua linie de testare, în laboratorul amenajat în curtea Maternităţii.
"În paralel, Spitalul Municipal a mărit capacitatea de prelucrare a extractorului primei linii de testare, de la 40 la 52 de probe. A doua linie de testare are o capacitate de 48 de probe a extractorului. În condiţii normale, o linie de testare operează 4 şarje pe zi, fiecare având durata de 4 ore. Cu toate cele trei linii în operare, în laboratoarele spitalelor noastre pot fi prelucrate între 500 şi 660 de probe pe zi", arată Bolojan.
De asemenea, edilul a mai amintit că, pentru a proteja personalul medical şi în special pentru a menţine spitalele în funcţiune, "toţi pacienţii care se internează în spitalele din Oradea sunt testaţi".
Angajaţii testaţi contra cost
În plus, el a spus că, de la sfârşitul acestei săptămâni "vom putea face şi mai mult". "În condiţiile în care numărul celor carantinaţi este în scădere, avem capacitatea de a realiza teste şi în afara cazurilor impuse de procedurile standard", a mai arătat Bolojan.
În acest context, primarul a anunțat că angajaţii companiilor orădene vor fi testaţi contra cost.
"Pentru a menţine liniile de fabricaţie în funcţiune şi pentru a limita răspândirea coronavirusului, la solicitarea companiilor vom testa, contra cost, angajaţii acestora. Intenţionăm ca în şedinţa de consiliu de vineri să adoptăm o hotărâre care să facă operaţională această procedură. Costul pentru un test va fi de 200 de lei. În felul acesta cei depistaţi pozitiv nu vor mai veni în colectiv să-i afecteze pe ceilalţi. Colegii lor, în loc să stea izolaţi preventiv acasă 14 zile, dacă vor fi negativi, vor putea merge în continuare la serviciu. Susţinem, în felul acesta, economia oraşului şi păstrarea locurilor de muncă în această perioadă dificilă", a mai spus Bolojan.
Testele vor fi făcute în limita spaţiilor disponibile în liniile de testare, prioritate având cazurile recomandate epidemiologic, a mai subliniat el.
De altfel, în postare, primarul a insistat din nou asupra importanţei testării, arătând că, pentru a limita răspândirea COVID-19, persoanele infectate trebuie identificate prin testare și izolate.
"Cu cât testăm mai mult, cu atât vom avea mai puţini oameni contagioşi care, la serviciu sau în comunitate, să-i infecteze şi pe ceilalţi. De aceea, creşterea capacităţii de testare în spitalele din Oradea a fost o prioritate în această perioadă", a arătat primarul.