Anul 2023 se încheie cu investiții publice record derulate de administrația județeană din Bihor în ultimele trei decenii, cu proiecte de peste 200 milioane euro, afirmă președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.

La fel ca secunzii săi, vicepreședinții Mircea Mălan și Călin Gal, Bolojan subliniază că prin aceste proiecte s-au făcut investiții în toate sectoarele, de la infrastructura rutieră ori modernizarea Aeroportului, până la îmbunătățirea infrastructurii pentru educație, sănătate și mediul de afaceri.

„La toate proiectele am avut complicații”

„Fondurile proprii, fondurile europene și fondurile guvernamentale au fost investite în infrastructură rutieră, prin reabilitarea și construirea unor drumuri noi, în modernizarea și dezvoltarea aeroportului, în curățenia din întregul județ și în crearea unei infrastructuri pentru educație, sănătate și mediul de afaceri. Doar la Aeroportul Oradea au fost realizate anul acesta investiții de aproximativ 70 de milioane de euro”, a transmis CJ Bihor, vineri.

Bolojan afirmă că investițiile de o amploare fără precedent au fost derulate în ciuda dificultăților provocate de diverse probleme, de la cele privind exproprierile necesare pentru lucrările la drumuri până la întârzierile cauzate de contestațiile între firme după procedurile de licitații.

„A fost un an cu cele mai mari dificultăți. La toate proiectele am avut complicații. Am avut probleme juridice cu lucrări blocate, cu întârzieri, probleme la achiziții, am avut contestații care au prelungit semnarea contractelor. Sunt chestiuni pe care nu le poți controla. Am avut probleme în execuție peste tot. La Centura Biharia, de exemplu, suntem blocați pentru că s-au descoperit șase situri arheologice. De asemenea, am avut probleme cu constructorii la toate lucrările, pentru că nu au suficientă forță de muncă. Dar cu toate aceste greutăți inevitabile, proiectele au mers înainte și, aflate în diferite stadii, noi spunem că a fost un an bun pentru derularea lor. Volumul de investiții de anul acesta de la Aeroport a fost cât toate investițiile CJ Bihor din întregul mandat trecut”, a transmis șeful administrației județene.

CJ Bihor a „vânat” toate oportunitățile

Tot Bolojan arată că în anul 2023 „au fost valorificate toate oportunitățile de finanțare cu fonduri europene”, Bihorul fiind între cele trei județe din România care au căutat finanțări UE pentru modernizarea și digitalizarea bibliotecilor județene ori pentru o rețea de trenuri metropolitane, și singurul care a câștigat fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de vizitare și protejarea unor arii naturale sau pentru un proiect a cărui anvergură trece de granițele unui singur județ, cum este cel pentru realizarea drumului expres DX Oradea – Arad.

De asemenea, el a amintit proiectele pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari, pentru centurile din Zona Metropolitană Oradea și din județ, pentru pasaje rutiere și pietonale în Oradea ori pentru realizarea Inelului Rutier Metropolitan, toate acestea în parteneriat cu autorități centrale cum sunt CNAIR și Agenția pentru Protejarea Ariilor Naturale, respectiv cu autorități locale, de la Primăria Oradea la primăriile din ZMO și, în cazul DX Oradea – Arad, cu cele din județul și din municipiul Arad.

„În anul care tocmai se încheie, CJ Bihor a arătat preocupare față de toate componentele comunității bihorene, de la dezvoltarea infrastructurii rutiere, de afaceri și curățenie. Ne-am adresat și dimensiunii cultural-artistice prin proiecte concrete la care am lucrat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, primăriile, bisericile, mediul de afaceri, presa și bihorenii. Mă refer la „Luna Curățeniei”, la „Lumină din Lumină” de Paște, la „Bihorul Colindă”, evenimentele dedicate doamnei Florica Bradu și alte proiecte de acest fel”, a arătat și vicepreședintele Mircea Mălan.

2024, „un an de foc”

Pe de altă parte, vicele Călin Gal a afirmat că reușita proiectelor se explică și prin faptul că CJ Bihor și-a asigurat resursele pentru cotele proprii de cofinanțare a proiectelor, în condițiile în care decontarea lucrărilor executate din fondurile UE a întârziat în multe situații, asta după ce inclusiv semnarea contractelor de finanțare a fost și ea întârziată în anumite cazuri.

„Noi am făcut pentru 2023 un buget în care am anticipat lunile în care nu vom încasa anumite sume până la semnarea contractelor de finanțare. A fost una dintre cele mai grele perioade pe care eu le-am întâlnit în ultimii ani în zona financiar-fiscală. Anul viitor vom menține aceeași linie, partea de dezvoltare va fi la un nivel ridicat. Ne pregătim pentru un an de foc”, afirmă Gal.

Aceeași așteptare o are și Bolojan, adăugând că, în ciuda acestor factori perturbatori, CJ Bihor își va continua politica de investiții: „2024 va fi un an financiar complicat, dublat de situația electorală. Estimez un volum de investiții de aproximativ 800 de milioane de lei. Proiectele sunt pregătite și va urma semnarea mai multor contracte de finanțare. Ne propunem să menținem capacitatea CJ Bihor de a derula proiectele și să asigurăm o continuitate a viziunii de dezvoltare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!