Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, construirea unui nou aquapark în Oradea, dedicat adulţilor, care se va întinde pe jumătate din terenul actualului Ştrand Ioşia. Anunţul a fost făcut în contextul în care, luna viitoare, Oradea ar putea primi titlul de staţiune turistică de interes naţional.

Într-o conferinţă de presă ce a precedat şedinţa de Consiliu local, pe lângă proiectele de pe ordinea de zi, primarul le-a prezentat jurnaliştilor şi ultimele documente pe care le-a pregătit pentru ca Oradea să devină staţiune turistică de interes naţional.

Staţiune cu "graniţe"

"Am depus documentaţia la minister, am avut o vizită în teren a experţilor ministerului, în urma vizitei acestora, analizând toate condiţiile care decurg din acest statut, am stabilit o zonă din oraş care să fie declarată balneoclimaterică. Ea se compune din două zone: zona centrală a municipiului Oradea, unde avem monumentele istorice - începând de la Basilica romano-catolică, venind pe pietonal, tot ce înseamnă centru istoric şi mergând până la universitate, inclusiv clădirile monument istoric de la Uuniversitate - şi, de asemenea, coridorul verde al Crişului Repede - tot ce înseamnă zona verde, pornind din amonte de Podul Mareşal Prezan, lunca Crişului, mergând înspre dealul Ciuperca, Parcul Brătianu, traversând zona centrală, malurile stângi şi drept, până la Ştrandul din Ioşia", a anunţat primarul.

Edilul a explicat că atribuirea acestui titlu de staţiune turistică aduce avantajele de a accesa finanţări europene sau guvernamentale pe care altfel Oradea nu le-ar fi putut accesa, dar există şi o condiţionare, care a şi stat la baza deciziei limitării zonei: aceea că toţi operatorii economici sunt obligaţi să se acrediteze din punct de vedere al unei staţiuni turistice, chestiune care generează birocraţie.

Un nou aquapark, ştrand reabilitat

"Proiectul nostru este ca în cursul lunii iunie să obţinem acest statut de staţiune turistică de interes naţional, după care să pregătim câteva proiecte care s-ar încadra în acest concept, şi anume un SPA, un nou aquapark, gândit pentru adulţi, deci fără zonă de tobogane pentru copii, ca să segmentăm nişte zone de SPA diferenţiate din Oradea, pe jumătate din amplasamentul actualului Ştrand Ioşia, partea dinspre terenurile de tenis, cu intrare separată. Partea de Ştrand Ioşia clasic, aşa cum o ştim, va rămâne în funcţiune, va fi reabilitată, pusă la punct, dar vor fi două zone de ştrand diferite, cu un SPA modern, care se va lega cu sala de sport, cu noua piaţă. Cele trei pieţe - centre de cartiere sunt în momentul de faţă în lucru, lucrăm la partea de proiecte tehnice", a spus primarul.

Practic, noul aquapark ar urma să fie construit pe jumătate din suprafaţa actualului ştrand, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar.

Întrebat de BIHOREANUL ce procent din Oradea devine staţiune, edilul a răspuns că "în jur de 25%, maximum", subliniind că "trebuia să existe o legătură" între zonele din staţiune.

Hotel şi terasa Lotus

Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă cu hotelul ce urmează să fie ridicat de Lotus în vecinătatea actualului aquapark - şi el inclus în staţiunea Oradea - primarul a spus că a primit asigurări din partea investitorilor că acesta va fi construit. "Eu am încredere că îl vor mai face şi sper ca anul acesta, în toamnă, să se apuce de lucrări", a spus Bolojan.

Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu terasa Lotus care se construieşte, cu întârzieri, pe malul Crişului, în Centru, primarul a spus că proiectul avansează şi că va fi gata în momentul în care vor fi finalizate şi celelalte lucrări din Piaţa Ferdinand.

"S-au forat toţi piloţii, toate lucrurile sunt rezolvate din acest punct de vedere, odată cu terminarea lucrărilor în Piaţa Ferdinand se va termina şi această lucrare. Oraşul Oradea va fi câştigat, sunt convins, chiar dacă lucrarea a întârziat, dar gândiţi-vă că între proiectul iniţial, care nu presupunea fundări, şi proiectul final, care presupune nişte fundări destul de complicate, au fost nişte diferenţe atât de costuri, dar şi legate de complexitatea lucrărilor", a afirmat el.