În calitate de preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Oradiei Ilie Bolojan a cerut Guvernului să adopte în procedură de urgenţă noile norme pentru aplicarea legii privind câinii fără stăpâni, deoarece primăriile nu mai pot prinde şi eutanasia maidanezi. De asemenea, Bolojan a cerut executivului să adopte regulamentul pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

„Hotărârea de Guvern care aprobă normele de gestionare a câinilor fără stăpân este suspedantă de instanţe şi dacă astăzi nu avem haite de câini în marile oraşe ale României, acest lucru se datorează măsurilor luate înainte de suspendarea acestei hotărâri. Dacă nu se intervine imediat şi primăriile nu pot să gestioneze aceşti câini fără stăpân, în anii următori vom vedea iar că numărul lor scapă de sub control. Acum nu se pot captura şi eutanasia câinii”, a declarat Ilie Bolojan, preşedintele executiv al AMR, citat de hotnews.ro, la adunarea generală a asociaţiei.

La această întâlnire, Bolojan a fost reconfirmat preşedinte executiv, iar primarul Robert Negoiţă a fost ales preşedinte al AMR.

„O altă chestiune este legată de maşinile staţionate pe trotuare, care blochează spaţiile pietonale. Bucureştiul este un exemplu în acest sens. Prin anularea posibilităţii ca local să se adopte regulamente în acest sens practic este blocată punerea în practică a acestor prevederi legale. Se impune ca Guvernul României să adopte hotărâri care să stabilească norme pentru întreaga ţara, astfel încât pentru cei indisciplinaţi în totalitate să putem lua aceste măsuri şi să creăm posibilitatea de circulaţie normală şi acces a vehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă”, a mai spus Bolojan.

Primarul Oradiei a mai cerut Guvernului să crească competenţa zonelor metropolitane din România, care azi funcţionează ca nişte asocieri în care municipiul centru de zonă metropolitană nu poate delega competenţe. Bolojan a dat exemplul francez, unde municipiul poate gestiona sistemele de transport integrat, astfel încât să extindă bazinul de forţă de muncă pentru companii, iar locuitorii să aibă acces sporit la locuri de muncă, educaţie, sănătate.

Bolojan a mai subliniat că este importantă şi salarizarea funcţionarilor şi primarilor de municipii. „Până la apariţia legii salarizării, de care se tot discută, este nevoie să se îmbunătăţească urgent salarizarea primarilor de municipii. Gândiţi-vă că două treimi din fondurile europene pe programele regionale le gestionează aceşti primari şi de asemenea este nevoie de o flexibilitate a plăţilor către funcţionarii publici pentru ca cei performanţi să fie recompensaţi suplimentar”, a spus edilul.

În fine, preşedintele executiv al AMR a cerut creşterea autonomiei financiare pentru autorităţile locale, unde cota din impozitul pe venitul global a ajuns la 41,75%, de la 47% cât era în urmă cu câţiva ani.