Primarul Ilie Bolojan a anunţat, joi, că actuala centrală de termoficare a oraşului, pe cărbune, se va închide la mijlocul lunii aprilie, fiind înlocuită de noul CET pe gaz.

"Începând de astăzi vom începe punerea în funcţiune treptat a centralei şi efectuarea tuturor testelor de pornire, vor începe să funcţioneze cele două cazane de suprapresiune, urmând ca la finalul acestei luni să fie puse în funcţiune cazanele de apă fierbinte, astfel încât în 2-3 aprilie va începe punerea în funcţiune a turbinei principale de gaz, iar de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcţiona la capacitate. Treptat vom opri vechea centrală - estimarea noastră este că în a doua jumătate a lunii aprilie vechile cazane pe cărbune vor fi oprite", a declarat Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a spus că angajaţii Termoficare vor învăţa noile tehnici pe parcursul lunii următoare, asistaţi de reprezentanţi ai firmei producătoare a echipamentelor, în special a turbinei, General Electric, astfel încât în luna iunie să poată asigura integral mentenanţa centralei.

Bolojan a menţionat că aceste lucrări nu vor afecta nici încălzirea oraşului şi nici alimentarea cu apă caldă, iar cetăţenii nu vor simţi trecerea de la cazanul de cărbune la cazanul de gaz.

"Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie", a mai spus primarul.

Primarul a mai anunţat şi că societatea Transgaz a început să livreze încă de miercuri gazul pentru noua centrală şi că au fost îndeplinite toate condiţiile pentru ca noul CET să funcţioneze.

"A fost finalizată racordarea centralei la sistemul naţional de transport de gaze, care este administrat de societatea Transgaz. A fost preluat şi predat racordul (800 de metri de conductă şi o staţie de reglare şi măsurare a presiunii) pe care administraţia orădeană l-a realizat în vederea alimentării directe a centralei în acest sistem (vorbim despre o investiţie de 1,7 milioane de euro) care a fost predat în administrare Transgazului – fiind practic transferat în domeniul public al Statului Român. De-asemenea, s-au făcut probele necesare, iar de astăzi centrala este alimentată cu gaz", a arătat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a adăugat că "aceasta este una dintre cele mai importante chestiuni care ţine de centrală, deoarece alimentarea directă din magistrala Transgazului aduce anual o economie de 5-6 milioane de euro municipiului Oradea", a explicat primarul.

Bolojan a mai spus că municipiul va cumpăra gazul de la unul dintre cei mai mari furnizori din România, Romgaz, "la preţul cel mai bun de pe piaţa actuală".

Conform contractului încheiat cu furnizorul, operatorul centralei va plăti un preţ de circa 72 lei pe megawatt pentru energia electrică şi termică destinată consumatorilor casnici, respectiv undeva la 84 lei pe megawatt pentru agenţii economici, faţă de 120 lei pe megawatt cu cât cumpăra gazul Electrocentrale.

Edilul a atins şi subiectul rentabilităţii centralei, adăugând că a fost rezolvată şi problema vânzării energiei electrice. În acest sens, oraşul a primit avizul de racordare de la Transelectrica la sistemul naţional de transport, astfel încât centrala poate să vândă electricitatea pe care o produce.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, respectiv construirea noii centrale pe gaz, este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, atât pentru valoarea foarte mare a proiectului, de 53 de milioane euro, cât şi pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140.000 de cetăţeni, a mai subliniat Ilie Bolojan.