La trei săptămâni după ce Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România a anunțat restituirea în natură a clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea către Episcopia Romano-Catolică, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că administrația județeană a contestat decizia.

„Argumentele vor fi prezentate de echipa de juriști a Consiliului Județean Bihor”, a spus Bolojan, fără a intra în detalii, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi la sediul Primăriei Oradea, împreună cu primarul Florin Birta.

La începutul acestei luni, BIHOREANUL a relatat că retrocedarea în natură a clădirii din strada Moscovei nr. 5 a fost decisă de Comisia Specială de Retrocedare la finele anului trecut, pe 15 decembrie, fără a anunța public acest lucru și informând CJ Bihor abia la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, soluționând astfel revendicarea Episcopiei Romano-Catolice formulată în urmă cu 22 de ani, în 2002.

Comisia și-a argumentat decizia prin faptul că actualul sediu al Filarmonicii orădene a aparținut Episcopiei Romano-Catolice până la naționalizarea de către regimul comunist, în 1948, iar cum clădirea are o suprafață care o depășește cu mai mult de 50% pe cea a unor clădiri construite ulterior naționalizării.

La finele lunii trecute, unul dintre vicepreședinții CJ Bihor, Călin Gal, considera puțin probabil ca instituția să conteste decizia de retrocedare în natură.

Pe de altă parte, tot atunci, episcopul romano-catolic al Oradiei, Bőcskei László, afirma că Episcopia intenționează să păstreze actuala funcțiune a clădirii, adică să găzduiască Filarmonica, pentru o perioadă mai mare decât cea de 10 ani obligatorie potrivit legii și deciziei Comisiei Speciale de Retrocedare, arătând că există în această chestiune „un consens” între Dieceză și CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!