După ce vineri Prefectura a anunţat Primăria prin fax decizia de a ataca în contenciosul administrativ hotărârile Consiliului Local care stabilesc măsurile pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric, primarul Ilie Bolojan a făcut unele aprecieri pe blogul personal, acuzându-i pe funcţionari, în frunte cu prefectul Gavrilă Ghilea, de abuz.

Bolojan le impută acestora faptul că, deşi aveau la îndemână pârghiile legale să corecteze aceste hotărâri din timp şi să ceară revenirea asupra lor, angajaţii Prefecturii le-au atacat după mai bine de jumătate de an, din start în instanţă, pentru suspendarea lor. Edilul şef consideră că aceştia au acţionat doar politic, în defavoarea cetăţenilor care au fost puşi pe drumuri şi deja bulversaţi de noua taxă de faţadă, mai ales în contextul în care municipalitatea a acordat deja credite pentru reabilitarea faţadelor, iar în unele cazuri lucrările au şi început!

Primarul afirmă că atacul Prefecturii a fost făcut doar cu scopul de a "muşca" o parte din electorat, eludând scopul primordial al acestor hotărâri: un nou aspect pentru centrul istoric plin de clădiri părăginite şi siguranţa cetăţenilor care trec prin dreptul lor.

Bolojan le arată obrazul "unor astfel de oameni", care, cât timp au fost pe funcţii publice au căutat doar să-şi facă propriile afaceri şi să distrugă, să blocheze iniţiativele liberalilor, fără a avea argumente solide. El i-a reamintit prefectului Ghilea că tocmai pentru că PDL-iştii (care l-au susţinut pe Ghilea în funcţie) au şicanat şi au blocat unele proiecte de interes local au pierdut alegerile în 2008. Nu în ultimul rând, Bolojan a aruncat "săgeţi" şi către funcţionarii prefecturii, spunând că atunci când el a fost la cârma instituţiei, a încercat să le schimbe mentalitatea, "să nu se mai lase călcaţi în picioare de orice politruc numit prefect". Dar degeaba...

Citiţi mai jos integral comentariul primarului Ilie Bolojan:

De la uz la abuz - sau cum să-i blocăm pe alţii

Crez politic: Prima dată suntem bihoreni şi apoi membrii unui partid sau altul.
Crez administrativ: Dacă eşti în opoziţie şi alţii sunt la putere, procedezi astfel: dacă fac lucruri bune, nu-i blochezi, dacă nu fac nimic, îi critici, dacă fac prostii, le dai peste degete.

După cum ştiţi, la sfârşitul acestei săptămâni, Instituţia Prefectului a comunicat printr-un fax Primăriei Oradea decizia de a ataca în contencios hotărârile Consiliului Local care stabilesc măsurile pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Această decizie duce la suspendarea tuturor măsurilor luate.

Prin faptul că toate aceste reglementări au fost suspendate, au fost anulate, pe lângă taxa de patrimoniu, şi posibilitatea acordării de împrumuturi, precum şi scutirile care au fost prevăzute privind obţinerea autorizaţiilor de construcţie, a certificatelor de urbanism şi a celorlalte avize necesare pe linie de monumente şi inspecţie în construcţii, care de acum înainte vor trebui obţinute toate contra cost. Se anulează practic o muncă de un an de zile (studiile de faţade realizate, activitatea fundaţiei pentru monumente, simplificarea avizării).

Nu a fost anulată doar taxa de patrimoniu în sine, ci tot setul de măsuri care au fost adoptate. De asemenea, prin această decizie, se creează serioase greutăţi finalizării procedurilor de împrumuturi care deja au fost demarate (spre exemplu, la clădirea din Piaţa Unirii nr. 5, unde au început lucrările de refacere a faţadei).
Se pune întrebarea dacă această acţiune a Prefecturii este una justă. Din punctul nostru de vedere, este un abuz.

În condiţii normale, Instituţia Prefectului ar fi putut să facă cel puţin două lucruri:
• Dacă ar fi fost bine intenţionaţi, ar fi putut să propună secretarului şi Direcţiei Juridice modificările pe care Consiliul ar trebui să le aducă pentru ca hotărârea să fie legală. Primăria Oradea va accepta întotdeauna sfaturi de la oameni competenţi. Această măsură ar fi fost un semn al responsabilităţii faţă de o problemă importantă a oraşului, cum este cea a reabilitării centrului istoric.
• Dacă i-ar fi preocupat legalitatea şi ar fi găsit elemente clare de nelegalitate, ar fi avut timp suficient în primele şase luni ale acestui an să demareze procedura prealabilă acţionării în instanţă şi să solicite Consiliului Local modificarea hotărârilor privitoare la reabilitarea faţadelor. În felul acesta, nu i-am mai fi pus pe cetăţeni pe drumuri şi am fi putut eventual să corectăm neajunsurile. N-au făcut niciunul din aceste lucruri. În schimb, s-a procedat cu rea-credinţă, acţionându-se în contencios şi suspendându-se astfel toate măsurile prevăzute pentru zona centrală.

Uzul de drept s-a transformat astfel în abuz, dintr-un simplu calcul politic, care sună cam aşa: în mod clar, cei care ar fi urmat să plătească o taxă în plus pentru faptul că nu au faţadele întreţinute nu sunt încântaţi de taxa de patrimoniu. În mod clar, cei care au primit notificările, chiar dacă n-ar fi trebuit să plătească taxa suplimentară, au fost nelămuriţi. Ca să atragă aceste două categorii de cetăţeni, s-au gândit că anularea taxei ar fi cea mai bună măsură. Domnul Ghilea şi compania nu s-au gândit însă la cei cărora s-ar putea să le cadă bucăţi de tencuială în cap, nici la cei care nu se pot bucura de patrimoniul acestui oraş, pentru că este acoperit cu plase, nu s-au gândit la dezvoltarea acestui oraş pe componenta turistică, pentru că niciodată n-au făcut nimic pentru sistemul public.

Atunci când au ocupat funcţii publice, filosofia unor astfel de oameni a fost de a-şi rotunji cifra de afaceri a firmelor lor şi ale apropiaţilor, iar atunci când au avut posibilitatea, să blocheze iniţiativele şi munca altora.

Indiferent cine va fi primarul Municipiului Oradea, indiferent care va fi majoritatea în Consiliul Local, reabilitarea clădirilor de patrimoniu şi a centrului oraşului trebuie să rămână o prioritate. Noi n-am inventat roata în acest domeniu. Sunt nişte măsuri pe care le-au adoptat şi alţii: ajutoare pentru cei care locuiesc în aceste clădiri şi nu au posibilităţi, facilităţi fiscale pentru cei care îşi repară clădirile şi îşi întreţin fatadele, dar şi sancţionarea celor care nu fac nimic. Aveţi alte soluţii? Până şi Ministerul Dezvoltării are un proiect de lege privind această problemă, oraşul Oradea fiind luat ca exemplu de bună practică în România. Părerea doamnei Elena Udrea chiar nu contează pentru dumneavoastră, domnule prefect?

Având în vedere faptul că ultimul proces de contencios are ca termen luna aprilie 2011, Primăria Oradea va solicita instanţelor programarea cu celeritate a acestor procese, pentru ca aceste măsuri să fie puse cât mai rapid în practică. Nu ştiu care va fi decizia instanţelor şi când va fi dată. De multe ori în România pierzi şi cu dreptatea în mână. Nu va câştiga Primăria sau Prefectura. Dar cineva va pierde.

Domnule prefect! Orădenii şi bihorenii sunt suficient de inteligenţi ca să înţeleagă că singurele victime ale blocării unor proiecte bune sunt ei înşişi. Că inactivitatea şi incompetenţa unor decidenţi politici îi costă în primul rând pe ei. Orădenii sunt victimele deranjului şi vandalismului provocat de consumul nocturn excesiv de alcool. În loc să faceţi ceva şi să-i puneţi pe poliţişti la treabă, aţi blocat şi aici măsurile propuse de Primărie. S-au mai pierdut câţiva ani fără un parc industrial şi fără o centură a Municipiului Oradea. Orădenii şi-au rupt maşinile şi s-au sufocat în trafic, n-au avut locuri de muncă bine plătite în Oradea şi au plecat să lucreze în străinătate. Chiar nu vreţi să se facă nimic pentru orădeni?

Nu aşa se câştigă alegerile, domnilor!

V-au taxat în 2008. Pentru şicanele şi blocajele pe care le faceţi în aceşti ani, veţi fi taxaţi şi în 2012.

PS: Atacul în contencios a trebuit îmbrăcat într-o haină de legalitate. Haina a fost croită de juriştii Prefecturii. Cu toate că am încercat să-i schimb atunci când am fost prefect, în aşa fel încât să nu mai dea soluţii juridice la probleme politice şi să nu se mai lase călcaţi în picioare de orice politruc numit prefect, se pare că n-am reuşit acest lucru.