Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, totodată prim-vicepreşedinte al PNL, a fost prezent duminică, 27 mai, în Capitala Republicii Moldova, pentru a-l sprijini pe Andrei Năstase (foto primul din dreapta), candidatul pro-european al Platformei Demnitate şi Adevăr la funcția de primar al municipiului Chişinău, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, programat pe 3 iunie, prilej cu care i-a oferit susţinere în plan administrativ, inclusiv pentru întocmirea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii cu fonduri nerambursabile care să fie obţinute de la Uniunea Europeană.

De asemenea, Bolojan i-a oferit lui Andrei Năstase şi sprijin politic, propunându-şi să aibă o întâlnire cu studenţii basarabeni din Oradea pentru a-i ruga să meargă la vot şi să-şi exprime opţiunile pentru Andrei Năstase.

Înfrăţire cu proiecte

„Sper ca peste o săptămână să putem deja planifica proiecte europene pentru Chișinău. O primărie europeană la Chișinău va genera parteneriate puternice cu orașe din România care au reușit”, a declarat după întâlnirea cu Andrei Năstase primarul Oradiei, citat de site-ul unimedia.md.

Potrivit acestuia, Bolojan a discutat cu „colegii primari de succes din marile orașe ale României - Cluj, Timișoara, Alba Iulia - să construim o rețea de suport pentru a direcționa fonduri europene de dezvoltare pentru Chișinău, dar totul depinde și de votul de duminica viitoare”.

De asemenea, primarul Oradiei a spus că va pune la dispoziţia municipalităţii din Chişinău rezultatele experienţei proprii, nu doar în ce priveşte accesarea fondurilor UE, ci şi în general administrarea oraşului. Concret, de pildă, Bolojan a vorbit despre aplicația „Oradea Report”, prin care cetăţenii pot semnala problemele edilitare, dar a propus şi alte metode prin care cele două state româneşti să se apropie mai mult, cum ar fi desfiinţarea sistemului de roaming pentru convorbirile telefonice internaţionale.

„Om serios, fără televiziuni”

După întâlnirea cu candidatul proeuropean, Bolojan a declarat că îl sprijină pe Andrei Năstase nu doar pentru orientarea sa - diferită de cea a politicienilor pro-ruşi din Republica Moldova - ci şi pentru că „îl cunoaşte” şi i-a făcut impresia unui om „extrem de serios și de dedicat”.

„Ne-am întâlnit și am discutat îndelung despre experiența noastră de aici, de la Oradea, despre cum am reușit să transformăm orașul într-o metropolă de succes. A venit fără televiziuni după el, fără presă, fără spectacol, cu discreția caracteristică unui om de valoare”, a spus primarul Oradiei.

Campanie în Oradea pentru Chişinău

Într-o declaraţie oferită luni dimineaţă BIHOREANULUI, primarul Oradiei a explicat că s-a deplasat la Chişinău deoarece a vrut să-şi arate explicit susţinerea personală pentru un candidat "proromân şi proeuropean".

"I-am promis dlui Andrei Năstase că dacă va deveni primar la Chişinău va avea toată susţinerea noastră, din Oradea, pentru un transfer de bune practici în administrarea acestui oraş, de exemplu în absorbţia de fonduri nerambursabile, în gestionarea parcărilor, în aducerea de investitori care să stimuleze economia locală", a spus Bolojan.

Edilul orădean a precizat, de asemenea, că va încerca să-l sprijine pe reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr şi în rândul studenţilor basarabeni din Oradea. "O să fac o întâlnire cu aceşti tineri, aşa cum a făcut şi primarul Clujului, Emil Boc, cum va face şi colegul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi o să-i rog să îşi sune familiile şi prietenii de acasă, să-i îndemne să voteze cu domnul Andrei Năstase. Cu cât merg mai mulţi români la vot, cu atât cresc şansele unui curent pro-românesc şi pro-european, de care şi Republica Moldova are nevoie", a spus primarul Oradiei.

Moldova, un stat eşuat

Postul de primar al capitalei Republicii Moldova a fost vacantat ca urmare a demisiei lui Dorin Chirtoacă, un apropiat al fostului preşedinte al României Traian Băsescu, înregistrată pe 16 februarie, pe fondul unor acuze de corupţie.

În primul tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chişinău, pe 20 mai, participarea a fost de 35,75%, niciunul dintre cei 12 candidaţi neobţinând majoritatea voturilor, astfel că turul al II-lea, decisiv, va avea loc pe 3 iunie, între candidatul pro-rus al Partidului Socialist, Ion Ceban, şi cel proeuropean al Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Republica Moldova este considerată un „stat eşuat” după ce puterea politică a fost preluată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, însuşi preşedintele Igor Dodon fiind considerat un intermediar-marionetă al acestuia.