În condiţiile în care informaţiile potrivit cărora în PNL există un curent care l-ar împinge să îşi asume candidatura la conducerea partidului, iar pe de altă parte este recunoscut ca unul dintre cei mai eficienţi primari, edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost invitatul emisiunii "Faţă în faţă" difuzată de Digi 24 duminica aceasta, avându-i ca interlocutori pe Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu, cărora la un moment dat le-a răspuns la întrebarea dacă îl tentează ori nu poziţia nr. 1 în partid.

Reţeta conducerii unui oraş

Prima parte a emisiunii fiind rezervată chestiunilor de administraţie locală, Bolojan a fost întrebat care este în opinia sa reţeta conducerii cu succes a unui oraş. Elementele importante, a spus el, sunt stadiul de dezvoltare în care se află, adică de la care porneşte, distanţa faţă de alte zone de dezvoltare, faţă de care trebuie să fie conectat, mărimea şi calitatea infrastructurii, lipsa acesteia, în toată ţara, fiind considerată de edilul orădean "o greşeală a multor guverne pe care le-am avut".

În ce priveşte ceea ce ar trebui să se schimbe, Bolojan a afirmat că este vorba atât despre înlăturarea birocraţiei, cât şi despre prioritizarea proiectelor, iar fondurile nerambursabile de la UE trebuie să fie principalul instrument financiar. La acest capitol, a spus primarul Oradiei, în ultimul timp "au fost oraşe favorizate, capitalele de regiune, în timp ce alte capitale de judeţe au trebuit să concureze cu acestea", iar unii primari "au tratat cu seriozitate posibilitatea accesării fondurilor, în timp ce alţii au tratat-o cu superficialitate". În ce priveşte Oradea, a completat Bolojan, an de an, la un buget rezervat investiţiilor de 10 milioane euro s-au adăugat din fonduri UE "alte 10-15 milioane euro".

În prezent, a mai spus el, Primăria Oradea intenţionează să acceseze fonduri UE pentru planurile de mobilitate urbană (extinderea liniilor de tramvai, achiziţia de autobuze pe gaz sau electrice, reabilitarea unor zone industriale), precum şi pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu din centrul oraşului.

Generozitate de la Guvern, austeritate la Oradea

Pe de altă parte, realizatorii emisiunii l-au întrebat pe primarul Oradiei de ce, după ce Guvernul a anulat mai mult taxe, a decis ca în plan local să recurgă, dimpotrivă, la măsuri de "austeritate". "Insistenţa pe social nu va rezolva problemele, ci va agrava situaţia. Guvernul nu a alocat bani pentru a compensa pierderile provocate bugetelor locale prin tăierea taxelor, s-a bazat pe acoperirea lor din bugetele locale", a spus Bolojan, arătând apoi deciziile sale şi ale majorităţii din Consiliul Local. "Noi am decis să menţinem un fond de dezvoltare consistent şi în continuare şi am luat măsuri nu foarte plăcute", a spus edilul, vorbind despre "anularea unor sporuri salariale în Primăria Oradea, reduceri de personal şi creşterea unor taxe".

Întrebat care a fost reacţia colegilor, Bolojan a afirmat că, în ciuda nepopularităţii unor asemenea măsuri, consilierii "au fost de acord, pentru că există o practică care a dovedit că avem dreptate", în acest sens invocând experienţa investiţiilor din parcurile industriale, în urma cărora s-au creat locuri de muncă, municipalitatea încasând astfel taxe şi impozite de la noile firme, iar familiilor celor angajaţi căpătând siguranţa traiului. "O primărie nu face festivaluri, creează condiţii pentru ca firmele şi oamenii să dezvolte un oraş", a concluzionat Bolojan, în registrul specific.

El şi-a reiterat convingerea şi când a fost întrebat dacă la Oradea vor fi luminiţe de Paşti (cum a decis la Bucureşti primarul general Gabriela Vrânceanu Firea), edilul răspunzând sec că nu, "deoarece nu avem buget" pentru aşa ceva. "Poate fi ales un primar care nu dă mici şi bere?", l-a întrebat un realizator, răspunsul lui Bolojan fiind pozitiv. "Poate, dacă oferă servicii într-adevăr necesare oraşului. E o vorbă, pâine şi circ... Pâinea e mai greu de dat din poziţia de primar, care trebuie să ofere servicii de calitate, pe când circul e uşor de oferit", a spus edilul Oradiei, referindu-se la "partea de agrement, care sigur are şi ea rolul ei, dar întâi trebuie asigurată partea de dezvoltare".

Abuzul în funcţie "nu trebuie eliminat, ci clarificat"

Întrebat dacă este adevărat că în administraţia publică există persoane cărora le e teamă să mai semneze acte pentru a nu fi puşi sub acuzare de fapte penale, Bolojan a afirmat că această frică este reală în anumite zone, din cauza legislaţiei neclare, a legilor interpretabile, fapt care duce la "gripajul de decizie".

"Trebuie clarificată noţiunea de abuz în serviciu astfel încât să fie delimitată graniţa între alb şi negru. Nu trebuie dezincriminat, ci clarificat. (...) S-ar impune o clarificare fără echivoc aşa încât să existe o răspundere în trepte", la nivel admininistrativ, civil şi penal, a spus Bolojan, confirmând că există situaţii în care Curtea de Conturi, de pildă, consideră legale anumite cheltuieli o perioadă, pentru ca ulterior aceleaşi cheltuieli să fie considerate nelegale.

Nu candidează la şefia PNL

Arătând că "pe surse" există informaţii conform cărora numeroşi colegi din ţară "trag" de el ca să-şi asume candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, realizatorii emisiunii l-au întrebat pe Bolojan dacă va face sau nu acest lucru, iar răspunsul a fost fără echivoc, el confirmând informaţia, dar precizând că nu are această intenţie.

"Este adevărat că am avut astfel de discuţii, dar azi nu am această intenţie, pentru că este greu să conduci un partid din Oradea, Cluj sau din altă parte, pentru că preşedintele PNL, mai ales în această perioadă în care este azi PNL, un partid în opoziţie care trebuie reconstruit, trebuie să fie permanent la sediul partidului. Atunci când te gândeşti la o astfel de funcţie, dacă nu vrei să fie candidatura doar o aventură, trebuie să beneficiezi de susţinerea unor oameni care au confirmat şi şi pe baza cărora poţi face un schelet pe care să reconstruieşti partidul. Cât timp aceste organizaţii nu se pronunţă, orice fel de candidatură este doar un anunţ", a spus Bolojan, concluzionând că "PNL are nevoie de o echipă, nu neapărat de un preşedinte".

Tehnocraţi cu picioare pesediste

Pe de altă parte, referitor la eşecul "adoptării" politice a fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş de către PNL şi la eventualitatea ca o parte din scorul mic al PNL să se datoreze refuzului acestuia de a se înrola în partid, Bolojan a afirmat că nu crede "că Dacian Cioloş a fost o cauză a scorului PNL". "E adevărat că Guvernul ar fi putut să acţioneze şi în sens politic, dar premierul a preferat poziţia de neutralitate", chiar dacă şefii de servicii deconcentrate, pe care nu i-a schimbat, au făcut în acest timp campanie pentru PSD. "Guvernul Cioloş a fost un uriaş tehnocrat cu picioare pesediste", a rezumat Bolojan.

De asemenea, întrebat dacă drumurile lui Cioloş şi ale PNL s-au despărţit, edilul Oradiei a dat un răspuns elegant, spunând că "există câţiva oameni calificaţi pe care România îi are în relaţia cu UE", unul fiind fostul premier, care tocmai pentru că a ocupat această funcţie, "are datoria să-şi servească în continuare ţara".

Bolojan a afirmat, în fine, că "dacă ne gândim să maximizăm şansele dreptei" la următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare, atunci "trebuie să adunăm toate forţele pe care le are dreapta", chiar dacă deocamdată nu ştie "în ce formă", fără a-l exclude din ecuaţie inclusiv pe Cioloş.

Guvernul Grindeanu, "amputat de autoritate"

Întrebat la finalul emisiunii ce opinie are despre legitimitatea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, Bolojan a spus că aceasta este o chestiune pe care "o hotărăsc cei din PSD", însă a avertizat că noua guvernare a pornit prost, deoarece s-a concentrat pe măsuri de asistenţă socială în loc să ia în primul rând măsuri de dezvoltare.

"Un partid, când câştigă alegerile, are legitimitate maximă, şi atunci trebuie să ia decizii majore, unele nu foarte populare, pentru dezvoltare. Prin ce s-a întâmplat în această perioadă, prin semnalul de autoritate dat de la Camera Deputaţilor (n.r. – de către Liviu Dragnea), a amputat de autoritate Guvernul Grindeanu. Un om de management care nu are autoritate nu este eficient. Ţara noastră şi oraşele noastre depind de ce face Guvernul, un oraş nu poate fi o insulă de prosperitate într-o ţară fără dezvoltare", a spus Bolojan, exprimându-şi scepticismul că actualul guvern va genera dezvoltare.