Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Gheorghe Carp s-au întâlnit joi cu conducerea şi cu şefii de secţii din cadrul Spitalului Judeţean, preluat de municipalitate de la Consiliul Judeţean, la doar trei zile de la întâlnirea precedentă.

Dedicaţi pacienţilor, fără şpăgi

Primul lucru pe care Bolojan l-a spus medicilor a fost că municipalitatea îşi doreşte un sistem de sănătate decent şi că el, în calitate de primar, nu va accepta sub nicio formă ca medicii să condiţioneze tratamentul pacienţilor de plata unor sume de bani. "În cazul în care un pacient este mulţumit de prestaţia medicului şi doreşte, şi poate să-l răsplătească, este liber s-o facă", le-a mai spus edilul doctorilor.

Bolojan a ţinut să le precizeze medicilor că trebuie să-şi dovedească respectul faţă de pacienţi şi faţă de aparţinătorii acestora printr-o atitudine adecvată.

Şefii de secţii au fost informaţi că trebuie găsite soluţii astfel încât numărul de paturi din Spitalul Judeţean să ajungă undeva la 550, adică mai puţine cu aproximativ 300 decât sunt în prezent. De asemenea, Bolojan i-a informat pe medici că ministrul bihorean al Sănătăţii, Cseke Attila, a promis că va face demersuri pe lângă Ministerul Finanţelor pentru ca plăţile pe care Casele de Asigurări de Sănătate le datorează spitalelor să fie aduse la zi.

Reduceri şi recompartimentări 

În rest, Bolojan le-a vorbit medicilor despre măsurile pe care le-a discutat la începutul săptămânii cu conducerea spitalului: reducerea personalului TESA, închiderea Staţionarului II de lângă magazinul Crişul până la jumătatea anului viitor, mutarea Secţiei de Oncologie la Spitalul Municipal după finalizarea secţiei de radioterapie şi mutarea secţiei de Chirurgie Toracică la Staţionarul I.

"Toate urgenţele medicale din judeţul Bihor vor fi gestionate la Spitalul Judeţean, iar tratamentul bolilor cronice va putea fi făcut şi la Spitalul Municipal", le-a mai spus primarul medicilor.

Viceprimarul Gheorge Carp a precizat la rândul său că administraţia locală vrea să continue lucrările de reabilitare începute, mai ales că există promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că se vor suplimenta fondurile. "Vă asigur că vom fi imparţiali în ceea ce priveşte managementul şi coordonarea spitalelor, singurul scop al administraţiei locale fiind acela de a avea un sistem sanitar performant", a spus Carp.