Alegerile de săptămâna trecută pentru conducerea filialei judeţene PNL au confirmat toate previziunile. Şi cu privire la rezultate, şi cu privire la atmosferă...

Ilie Bolojan a câştigat detaşat şefia PNL Bihor, fiind însă nevoit să suporte, pentru asta, scandalul produs de zgomotoasa Lucia Varga, înscrisă în cursă nu atât pentru a o câştiga, cât pentru a-şi vărsa frustrările. O singură mare dilemă a rămas fără răspuns după această confruntare, de fapt singura importantă: merge Bolojan la Bucureşti, pentru a încerca să preia partidul, împins de la spate de filialele ardelene şi cu poziţia solidă reconfirmată în propria organizaţie? Iar dacă da, pe mâna cui rămâne PNL Bihor şi, mai ales, Primăria orădeană?

Partidul lui Bolojan

Primarul Oradiei a fost ales, miercurea trecută, preşedinte al PNL Bihor, cu o majoritate edificatoare - 79,72% din voturi. Bolojan, care a condus până acum filiala ca interimar, a obţinut 586 voturi din totalul de 735 valabil exprimate, în timp ce contracandidata sa, Lucia Varga, a adunat doar 146 (20,27%), 11 voturi fiind nule.

Desfăşurată la nici două săptămâni după "sângeroasa" confruntare Mircea Mălan - Florin Birta pentru şefia PNL Oradea, conferinţa judeţeană a dat câştig de cauză, pe toate fronturile, oamenilor lui Bolojan. Cele două funcţii de prim-vicepreşedinţi au fost adjudecate de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp (423 voturi), şi de deputatul Găvrilă Ghilea (397), contracandidaţii acestora, Călin Puia (şeful DGASPC) şi Ioan Şora (primarul de Pomezeu) luând doar 298, respectiv 185 sufragii.

Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinţi alegerile au fost formale, dat fiind că şi-au depus candidatura tot atâţi pretendenţi, negociaţi anterior pe zone geografice: Liviu Andrica, Florin Birta, Călin Graţian Gal, Janos Kiss, Tudor Sebastian Lascu, Ioan Mărcuş, Mihai Florin Sferle şi Ioan Coloman Todoca. Iar membrii Biroului Permanent Judeţean au fost, de asemenea, "organizaţi" de dinainte pe locuri: Iulian Balaj, Nicolae Dan Bodea, Sorin Buhaş, Ioan Câmpan, Dacian Foncea, Ionuţ Lazăr, Petru Mlendea, Constantin Neniu, Adrian Petroi, Florin Porge, Ancuţa Şchiop, Teodor Suciu, Iulius Timar, Silviu Toda şi Mihai Toderici.

Varga "meritocrata"

În niciuna dintre structurile de conducere ale PNL Bihor nu mai apare al doilea viceprimar al Oradiei, Mircea Mălan, marele învins din competiţia pentru preşedinţia PNL Oradea. Acesta a refuzat să candideze, supărat încă pentru felul în care a fost "lucrat" de colegi în ultimele săptămâni. În fond, o gingăşie, căci nici alegerile de la judeţ n-au fost mai prejos sub aspectul show-ului...

Scoasă de Bolojan de pe listele pentru alegerile parlamentare din 2016, Lucia Varga şi-a axat discursul exclusiv pe atacuri la adresa acestuia, lamentându-se şi apelând la sensibilitatea colegilor. "Prin gări şi aeroporturi, cu bagajele după mine şi sufletul amar, m-am întrebat cu ce am greşit. Oare nu am făcut destul? Apoi mi-am dat seama: nu partidul m-a pedepsit, m-au pedepsit oameni care m-au simţit incomodă, că am avut curajul să spun ce nu merge bine în PNL", a spus ea, cu trimitere la Bolojan.

Lăudându-l ca fiind "un foarte bun om de administraţie, pe care mâine l-aş vota ca primar", Varga l-a contestat însă ca politician, stârnind vociferările sălii. "Când vine vorba de politică, nu vorbim numai de cifre, străzi asfaltate şi proiecte, ci şi de solidaritate între oameni, empatie, grijă faţă de cel de lângă noi. Dl. Bolojan ca om politic a pierdut toate bătăliile electorale de când a luat preşedinţia PNL Bihor. Scuze, de când şi-a dat preşedinţia PNL Bihor!".

Varga l-a acuzat pe Bolojan că, din funcţia de secretar general al PNL, s-a pus lider de filială, deşi a pierdut atât preşedinţia Consiliului Judeţean, pentru că nu ştie negocia, cât şi alegerile naţionale, lăsând ţara pe mâna PSD. "Nu-i adevărat! Ăsta e atac la persoană! Du-te şi te culcă! Zi-ne de proiectele tale!", s-au auzit riposte din sală. Iar la finalul discursului, când fostul ministru care şi-a plantat soţul director la Hidroelectrica s-a prezentat ca fiind "preşedintele care poate reinstaura meritocraţia în partid", delegaţii au izbucnit în cor, scandând ca la congresele ceauşiste: "Bolojan! Bolojan!".

Oameni tari, nu papagali

Deşi i-a ascultat afectat discursul, "dictatorul" Bolojan şi-a păstrat calmul ignorând acuzele şi nedându-i Luciei Varga nicio replică. De altfel, anterior îşi axase declaraţiile doar pe proiectele de viitor, arătând că avea de luptat cu alţi adversari, din afara partidului.

"Am două obiective: menţinerea Primăriei şi recâştigarea preşedinţiei CJ Bihor, din respect pentru primarii noştri. Acest lucru poate fi realizat prin două planuri strategice: consolidarea internă şi reînnoirea PNL, şi administrarea eficientă, unde avem primari", a spus Bolojan, stârnind aplauzele delegaţilor din judeţ şi dezvăluind, astfel, logica boicotului constant pe care liberalii îl fac în CJ la proiectele PSD-UDMR-ALDE.

Primarul a vorbit despre consolidarea PNL Bihor cu planuri concrete bazate pe eşecurile din trecut. "Am pierdut CJ pentru că nu s-a mai ales preşedintele din primul tur. Întotdeauna cooperativa a fost mai puternică decât un partid", a explicat Bolojan, acuzând "trădarea liderilor UDMR Bihor, care tot ei ne-au rugat înainte să îi menţinem în coaliţie, iar acum se lamentează că nu sunt în stare să facă ceea ce ar trebui să facă pentru că nu au suficiente voturi".

În final, Bolojan a spus că nu ştie exact cum trebuie să arate PNL, dar ştie perfect cum nu trebuie să arate. "N-aş vrea să fie un partid slab. Ştiu pe cine nu ar trebui să votăm. N-ar trebui să votăm oameni care nu îşi asumă răspunderea, oameni care se duc seară de seară la televizor dar n-au niciun proiect şi oameni care, făcând scandal în PNL, cred că ne ajută", a spus primarul, concluzionând: "Dacă la conducerea PNL pe România va ajunge o echipă puternică, sunt convins că va avea şanse să conducă şi să relanseze România în anii următori".

Cine are urechi, să audă...

Discursul lui Bolojan a fost destinat şi urechilor "greilor" din partid veniţi la Oradea pentru a "lua pulsul" filialei: preşedinta interimară a PNL, Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu, primarul de Arad, Gheorghe Falcă, şi candidatul la preşedinţia PNL, Ludovic Orban.

Toţi aceştia aşteaptă cu interes să vadă cum va răspunde primarul orădean solicitărilor venite de la mai multe filiale ardelene de a candida la şefia partidului în alegerile programate pe 17 iunie, pentru care candidaturile se anunţă cu o lună înainte. Iar dacă sunt destui care nutresc speranţe, mulţi o fac cu dorinţa evidentă de a-l vedea frângându-şi gâtul, îngrijoraţi că impunerea unui "stil Bolojan" la vârful PNL, dur, principial şi incontrolabil, le va periclita serios poziţiile.

Ilie Bolojan, totuşi, nu s-a hotărât. BIHOREANUL a încercat insistent să afle de la el cât de mari sunt şansele de a se implica în bătălia de "la nivel înalt", dar nu a obţinut decât ridicări din umeri: "Nu ştiu ce să vă spun, pentru că nici mie nu ştiu să îmi spun. În următoarele zile voi lua o decizie". Nici apropiaţilor nu le-a făcut destăinuiri, semn că încă analizează opţiunile şi îşi face calculele.

Urmaşii lui Bolojan

Din felul în care Bolojan a "aşezat", însă, pionii la conducerea organizaţiilor locale, balanţa pare a înclina spre plecarea la Bucureşti. PNL Oradea a ajuns sub controlul omului său de încredere, Florin Birta, care nu îi iese din cuvânt, spre deosebire de mult mai "independentul" Mălan. La şefia PNL Bihor vor rămâne doi prim-vicepreşedinţi aflaţi de asemenea în sfera sa de influenţă, pe care îi uneşte însă, mai degrabă decât valorile liberalismului, traseul sinuos prin care au ajuns în PNL. Ba, culmea, şi apartenenţa comună la Masonerie, o "frăţietate" superioară celei liberale...

Găvrilă Ghilea, odinioară lider al PSD, transferat apoi în PDL şi de aici "înghiţit" de PNL prin fuziunea celor două partide, are nu doar forţa puterii economice pe care i-o conferă statutul de om de afaceri, ci şi vulnerabilităţile care vin "la pachet" cu aceasta: acuzele de contracte cu statul, de interese transpartinice, ba şi un dosar penal recent, de pe urma prieteniei cu un alt client al DNA, Vasile Blaga.

Doctorul Gheorghe Carp, ex-PDL, dezertat totuşi cu mulţi ani înaintea fuziunii, are, în ciuda experienţei politice slabe, avantajul unei experienţe manageriale acumulate în umbra lui Bolojan, ca viceprimar şi apoi ca manager al Spitalului Judeţean, pus acolo tot de primar. Va trebui, însă, ca în mai puţin de o lună să aleagă, conform legii, între funcţia de la partid şi cea de la spital. De unde şi întrebarea: de ce a mai candidat?

Vor fi aceştia "faţa" noului PNL Bihor în următorii ani? Şi, dacă da, e oare mulţumit Bolojan de moştenirea pe care o lasă în urmă? De ce nu? Dacă el însuşi va fi "faţa" noului PNL, şi poate chiar salvatorul partidului de la fărâmiţare şi ridicol...


VOT NECRUŢĂTOR
Doctoriţa Pantiş, "ejectată" din BPJ

Carmen Pantiș, președintal Colegiului Medicilor BihorSurpriza alegerilor pentru conducerea PNL Bihor s-a petrecut în competiţia pentru cele 15 funcţii de membri ai Biroului Permanent Judeţan, pentru care au candidat doar 16 pretendenţi. Singura care nu a trecut testul votului colegilor a fost dr. Carmen Pantiş (foto), ex-PDL-istă, preşedinta Colegiului Medicilor şi coordonatoarea programului judeţean de transplant, în ciuda eforturilor intense făcute în ultimii ani de a-şi croi o imagine publică cât mai bună.

Din cele 698 voturi valabil exprimate pentru componenţa BPJ, Pantiş a primit cele mai puţine (271), deşi a concurat cu iluştri anonimi. Eşecul nu ar trebui, totuşi, să mire dacă ne gândim că Pantiş, ca Varga, sunt departe de modelul managerului pe care îl visează Bolojan.