Primarul Ilie Bolojan a fost provocat la o dezbatere publică pe tema referendumului de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, social-democratul a precizat că nu face opoziţie doar de dragul de a fi împotriva administraţiei locale, dar trebuie prezentate orădenilor şi locuitorilor din Sînmartin atât avantajele, cât şi dezavantajele unificării.

Cu bune, cu rele

„Datoria noastră ca oameni politici este să prezentăm realitatea acestei unificări. (...) L-aş invita pe domnul primar la o dezbatere publică, chiar şi la Digi, cu care azi a devenit partener (e vorba de fapt de un parteneriat între Primărie şi compania RCS&RDS, pentru furnizarea de energie electrică mai ieftină orădenilor - n.r.), să dezbatem împreună avantajele şi dezavantajele unificării celor două localităţi”, a declarat Mang.

Şeful PSD Bihor le-a transmis locuitorilor din Sînmartin să se informeze ce s-a întâmplat cu locuitorii din Firiza, după ce localitatea s-a unit cu Baia Mare, arătând şi că, în ciuda celor spuse de reprezentanţii municipalităţii orădene, o unificare între o comună şi un municipiu a mai avut loc după 1989 în România.

„PSD nu este împotriva dezvoltării Oradiei şi Sînmartinului. Nici eu, nici colegii mei nu suntem Gică Contra, nu facem opoziţie doar de dragul de a ne afla în treabă, ci pentru că lucrurile nu merg cum trebuie”, a mai spus Mang.

Fraudă la referendum!

Totodată, preşedintele PSD Bihor le-a cerut liderilor PNL Ilie Bolojan, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea să-i lase pe cetăţeni să voteze la referendumul din 10 mai în cunoştinţă de cauză, dar şi să nu fraudeze referendumul.

Acest din urmă avertisment, a spus Mang, se bazează pe faptul că PNL a depus o contestaţie la Biroul Electoral Municipal, cerând să aibă doi reprezentanţi în acest birou, în timp ce celelalte formaţiuni din Consiliul Local Oradea, adică UDMR şi PSD, să aibă doar câte un reprezentant.

Potrivit lui Mang, preşedintele BEM, judecătorul Ioan Olah, a stabilit că fiecare partid din Consiliul Local trebuie să aibă câte doi reprezentanţi în birou. PNL nu este de acord cu această variantă, cerând să aibă câte un reprezentant fiecare partid care a intrat în CL în urma alegerilor din vara lui 2012. Asta ar însemna ca noul PNL, rezultat din fuziunea vechiului PNL cu PDL, să propună doi reprezentanţi. Contestaţia urmează să fie analizată la Judecătoria Oradea.

Dictator sau nu?

Pentru liderul PSD, această pretenţie a liberalilor este suspectă. „Dorinţa domnului primar este de a se asigura de câştigarea acestui referendum inclusiv prin trucare. Poate nici nu trebuie să vină oamenii la vot. Un alt dictator spunea că nu contează cine votează, ci cine numără voturile”, a spus Mang.

Când jurnaliştii i-au cerut să spună, explicit, dacă îl consideră pe Ilie Bolojan un dictator, Mang s-a ferit însă să facă această precizare.