Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că în ședința Consiliului Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost avizate toate cele patru proiecte tehnice ale pasajelor rutiere ce vor fi realizate la ieșirile din Oradea, din care trei peste și pe sub centura orașului, iar unul peste DN 1 în Oșorhei.

Săptămâna viitoare CJ Bihor va demara procedurile de licitație pentru desemnarea constructorilor, iar lucrările ar putea începe în toamnă pentru a fi gata anul viitor, a adăugat Bolojan.

„Ultima procedură”

Șeful administrației județene a făcut anunțul privind avizarea celor patru proiecte tehnice într-o postare pe Facebook, precizând că „această avizare este ultima procedură, după finalizarea proiectelor tehnice, obținerea tuturor avizelor și realizea auditului de siguranță rutieră”.

Tot acolo, Bolojan a arătat că „săptămâna viitoare vom demara procedura de licitație în vederea selectării constructorilor ce vor realiza aceste pasaje”, arătând că „la sfârșitul lunii septembrie am putea avea desemnați câștigătorii” și că, în cazul în care „nu vor fi contestații care să lungească semnarea contractelor de execuție, în toamna acestui an vor începe efectiv lucrările”, astfel încât „până la sfârșitul anului viitor pasajele rutiere vor fi gata”.

Propunerea de realizare a celor patru noi pasaje rutiere la ieșirile din Oradea, pentru decongestionarea traficului în cele mai aglomerate direcții, a fost făcută de Ilie Bolojan în luna iulie a anului trecut, când a fost aprobată cu unanimitatea de voturi a consilierilor județeni.

În acest scop, CJ Bihor a încheiat un acord de parteneriat cu Primăria Oradea și cu CNAIR, construirea celor patru pasaje urmând să fie finanțată din fonduri europene prin PNRR.

Fiecare dintre cele patru pasaje ar urma să aibă un preț estimat la echivalentul a 10 milioane euro.

Patru pasaje pe trei direcții

Un prim pasaj rutier prevăzut în acordul de parteneriat va fi subteran, la ieșirea din Oradea spre DN 79, urmând să taie pe dedesubt centura orașului, dotată cu câțiva ani în urmă și cu un pasaj suprateran pe direcția dinspre zona Auchan spre Sântandrei. În prezent, ieșirea din oraș către Nojorid se face printr-o intersecție giratorie, care va fi subtraversată de viitorul pasaj, astfel că în acest loc va exista un mic nod rutier pe trei niveluri.

Șoferii care merg spre Nojorid vor intra în subteran, pasajul urmând să fie amenajat pe actuala bandă a doua. Prima bandă va rămâne la locul ei, de asemenea și breteaua care „taie” la dreapta spre Calea Sântandreiului prin dreptul blocurilor ANL.

Tot către Nojorid ar urma să mai fie realizat încă un pasaj, dar suprateran, peste DN 79 Oradea - Arad, în dreptul zonei comerciale ERA Park și fostul Oradea Shopping City, așa încât circulația pe șoseaua națională să nu fie încetinită nici aici, unde valorile de trafic sunt mari.

Un alt pasaj suprateran va fi construit peste DN 19 la ieșirea din oraș spre Biharia, în zona din dreptul Real II Episcopia, iar al patrulea pe DN 1 la ieșirea din Oșorhei, peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, centura Oșorhei și șoseaua națională.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!